Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötzi a fogorvosok rémálma lehetne

2013.04.10. 10:54

A Zürichi Egyetem evolúciós orvostudománnyal foglalkozó tanszékén fogászati vizsgálatnak vetették alá Ötzit, a világ egyik leghíresebb múmiáját. A jégbe fagyott, szokatlanul ép állapotban fennmaradt holttestet 1991-ben fedezték fel Olaszország és Ausztria határánál, az ősember időszámításunk előtt 3300 körül halt meg.

Bár a világ legrégibb, épségben megmaradt emberi holttestén már számos vizsgálatot végeztek, a fogait még sosem ellenőrizték. A mostani vizsgálat kiderítette, hogy Ötzinek megdöbbentően sok olyan szájbetegsége és fogászati problémája volt, amik még ma is széles körben elterjedtek. Frank Rühli professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy Ötzinek több foga törött vagy repedt volt, amit tovább súlyosbított a helyenként komolyan előrehaladott fogszuvasodás. Az egyik első fogon egy komolyabb sérülés nyomait is felfedezték, ami valószínűleg egy baleset következménye volt.

Roger Seiler, az egyetem munkatársa a legmodernebb komputertomográfiás eszközökkel vizsgálta meg Ötzi fogsorát. Seiler elmondta, hogy a fogmeder gyökérhártyájának vesztesége mindig komoly problémát jelentett – ezt a megmaradt kőkorszaki koponyák és az egyiptomi múmiák vizsgálata is bebizonyította. Ötzi esetében a kutatók a betegség korai stádiumát is megvizsgálhatták.

Ötzi fogsorát háromdimenziós CT-felvételek alapján rekonstruálták; az eredmények rávilágítottak, hogy a fogbélgyulladása mennyire előrehaladott volt. Seiler felfedezte, hogy Ötzi hátsó őrlőfogainak környékén a gyökérhártya szövete szinte a foggyökér tövéig eltűnt. Noha sejthető, hogy Ötzi szinte egyáltalán nem foglalkozott fogmosással vagy szájápolással, az étrendje nagyban hozzájárulhatott az öntisztulás folyamatához. A foggyökérhártya állapotát manapság a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozták, és ezt az összefüggést Ötzi esete is alátámasztja. Azt ugyanis már korábban megállapították, hogy a jégbe fagyott ősember komoly érelmeszesedéstől is szenvedett.