Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szennyvízzel is működik az öngyógyító levél

2013.04.10. 10:32

A Harvard Egyetem kutatói olyan mesterséges levelet fejlesztettek, ami egy üveg vízben tárolva lebontja a vizet, és megköti a hidrogént és az oxigént, amiből üzemanyagcellában tárolható eleketromos áramot állíthat elő.

A levelek katalizátorokkal bevont szilíciumlapokból állnak. Az új energiaforrás fejlesztése már 2011 óta zajlik, tehát a felhasznált technológia nem számít újdonságnak, de Daniel G. Nocera kutatásvezető, a Harvard professzora egy meglepő fejleményről is beszámolt. A kutatók azt tapasztalták, hogy az általuk használt katalizátorok képesek az öngyógyításra, akárcsak az élő szövetek. Az új felfedezés abból a szempontból pozitív, hogy eloszlathatja az eszköz felhasználásával kapcsolatos aggodalmakat, és megkönnyítheti az energiaforrás bevezetését a fejlődő országokban.

A mesterséges levél további előnye, hogy a tisztítatlan szennyvíz lebontására is alkalmas, anélkül, hogy a megtelepedő baktériumok befolyásolnák a hatékonyságát. A legújabb levéltípusoknál a katalizátorréteg egy része lebomlik, és a felületen a baktériumok káros biofilmréteget hozhatnak létre, de mivel a katalizátor képes a regenerálódásra, továbbra is energiát termelhet.

Nocera elmondta, hogy bár mások is foglalkoznak hatékony energiaforrások gyrátásával, ezek többnyire bonyolult és drága eszközök, és ez meggátolja a tömeges elterjedésüket. A Harvard fejlesztése ezzel szemben olcsó és hatékony, és ez új utat nyithat az alternatív energiaforrások elterjesztésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?