Erzsébet
1 °C
4 °C

Esőt könnyez a Szaturnusz gyűrűje

2013.04.11. 10:36

Csillagászok felfedezték, hogy az elektromos töltésű vízrészecskék lehullanak a Szaturnusz gyűrűjéről, és ez befolyásolja a bolygó atmoszféráját is. A tudósok korábban úgy vélték, a vízrészecskék csak két-három keskeny sávban hullanak vissza a bolygó felszínére. Miután azonban a Leicester Egyetem kutatói elemezték a hawaii Keck Obszervatórium adatait, megállapították, hogy a gyűrűkből származó eső széles sávban záporozik a bolygóra. Az esőzés nagyban befolyásolhatja a Szaturnusz légkörében a felső rétegek összetételét és hőmérsékletét is.

James O'Donoghue, a témával foglalkozó tanulmány vezető szerzője szerint a Szaturnusz az első bolygó, ahol ilyen szoros összefüggést fedeztek föl a gyűrű és a légkör atmoszférája között. Donoghue elmondta, hogy az esőgyűrű elsődleges hatása az lehet, hogy jelentős mértékben csökkenti az elektronok sűrűségét abban a régióban, ahová az eső hull.

A mostani felfedezés magyarázatul szolgálhat egy régi rejtélyre. A csillagászok ugyanis több évtizeden át nem tudták megmagyarázni, hogy a Szaturnusz egyes régióiban miért figyelhető meg a szokásosnál jóval alacsonyabb elektronsűrűség. A kutatók úgy vélik, a Szaturnusz mágneses mezeje magához vonzza a töltött vízrészecskéket, és ez okozza az esőzést.

Nem a mostani az első alkalom, hogy a kutatók szembesültek a Naprendszer második legnagyobb bolygójának szokatlan időjárásával. 2011-ben a kutatók észlelték, hogy a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdja, az Enceladus hatalmas mennyiségű vizet fröcskölt a bolygóra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?