Judit
2 °C
7 °C

Hatalmas ősmamutot ástak ki Mexikóban

2013.04.11. 14:43

Mexikóvárosi paleontológusoknak sikerült feltárniuk egy mamut csontvázát. Az eset érdekessége, hogy Latin-Amerikában erre most először kerülhetett sor. A kutatók olyan módszereket alkalmaztak a feltárás során, ami eddig inkább a régészek sajátja volt. A Nemzeti Antropológiai és Történeti Társaság hivatalos honlapján az olvasható, hogy a kutatók feltárták a koponyát, a bordákat, a csigolyákat, valamint az állat állkapcsát és más testrészeit. A munkálatok során mágneses és elektromos eszközöket, valamint földi feltárásokhoz használt radart használtak.

A paleontológusok remélik, hogy ezzel a módszerrel az állat eddig felfedezetlen testrészeit is megtalálhatják. Egyelőre az állat 70 százalékát találták meg Milpa Alta városában, a mexikói fővárostól délre folyó ásatásokon. Az intézet azt nyilatkozta, hogy a most használt technikával sokkal hatékonyabban dolgozhattak, mert sokkal könnyebb volt meghatározni a feltárásra váró terület nagyságát, és hozzálátni a munkához.

A mamutcsontok a jelenlegi becslések szerint egy harminc évet élt állathoz tartoznak. A vulkáni hamuval borított csontmaradványokat tavaly fedezték föl; a kutatók úgy vélik, a vulkánkitörésre 10-12 ezer évvel ezelőtt kerülhetett sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?