Árpád
-2 °C
4 °C

Így lesz konzervatívból liberális tíz perc alatt

2013.04.11. 20:01

Általánosan elfogadott tétel a politikában, politológiában, hogy egy választási kampányban a pártoknak, elnökjelölteknek a bizonytalan szavazókra kell koncentrálniuk, az ő meggyőzésük a győzelem kulcsa, mivel az egyes pártokhoz, politikusokhoz, eszmékhez hű választók meggyőződése betonbiztos, nem lehet őket megingatni. Ennek legjobb példája volt a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban Mitt Romney hírhedt kiszivárgott beszéde, amiben azt ecsetelte, hogy az amerikaiak 47 százaléka az államon élősködik, és ők ha törik, ha szakad, Obamára fognak szavazni, a republikánusok számára elérhetetlen ez a réteg. Egy svéd kísérlet most azt látszik bizonyítani, hogy ez nem így van, az emberek sokkal rugalmasabbak, ha a politikai nézeteik megváltoztatásáról van szó.

Kísérletükben a svédországi Lund egyetem kutatói a svéd választások előtti utolsó héten végeztek közvéleménykutatást Malmö utcáin. Az alanyoktól megkérdezték, hogy a választáson induló két nagy párt, a konzervatívok, és a szociáldemokraták közül melyikhez húznak inkább, majd egy 12 kérdésből álló kérdőívet töltettek ki velük. Ezeken csupa olyan kérdés szerepelt, amelyekben a két oldal véleménye szöges ellentétben áll egymással, az adópolitikától az atomenergia felhasználásáig. A kérdezőbiztos eközben kitöltött egy kérdőívet az alany válaszaival éppen ellentétes opciókat választva, majd a kiértékelésnél titokban megcserélte a két lapot - így az derült ki, hogy a megkérdezettet politikai nézetei éppen az ellenkező táborba sorolják.

Meghökkentő módon csak a válaszolók 22 százaléka vette észre, hogy manipulálták a kérdőívét, a többiek simán elfogadták a meggyőződésükkel ellentétes eredményt. Amikor a kísérlet végén újra megkérdezték, melyik oldalra fognak szavazni, a kísérleti alanyok 10 százaléka megváltoztatta a kérdőívezés elején adott válaszát, 19 százalék biztos pártválasztóból bizonytalanra módosított, 18 százalék pedig bizonytalanról biztosra. Összesen a megkérdezettek 47 százalékának sikerült pár perc alatt megváltoztatni a politikai meggyőződését.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában a kísérlet vezetője, Lars Hall azt írja, a jelenség bemutatása mellett egyelőre ötlete sincsen arra, hogy ezt a manipulációt hogyan lehetne irányítottan előadni (ha lenne, már rég eladta volna a trükköt Hillary Clintonnak vagy Chris Christie-nek, vagy akár mind a kettőnek, írja a 2016-os amerikai elnökválasztás esélyesnek tartott jelöltjeire célozva).

A tudományos közvéleményt megosztotta a kísérlet, Eugene Borgida, amerikai pszichológus professzor például azt mondta, közismert tény, hogy ha az embereknek meg kell indokolni valamivel a nézeteiket, az automatikusan gyengíti ezeket a meggyőződéseket. A svéd kísérlet sikeres manipulációja Borgida szerint legjobb esetben is átmeneti, és az alanyok rövid idő után visszatérnek a régi beidegződéseikhez és a megszokott politikai preferenciájukhoz. Maga Hall is elismerte, hogy a kísérleti alanyok több mint fele megmaradt a támogatott pártjánál még akkor is, amikor azt hitte, valójában mindenben az ellenkezőjét gondolja, mint a választott politikai oldala.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?