Aliz
6 °C
14 °C

Rekordáron kelt el egy korai rajz a DNS-ről

2013.04.11. 10:48

A jutalékkal együtt hatmillió dollárért adták el egy szerdai New York-i árverésen a néhai Francis Crick Nobel-díjas angol biokémikus hétoldalas levelét, amelyben a tudós 12 éves fiának magyarázza el a DNS kettősspirál-szerkezetének felfedezését. Crick két másik tudóssal megosztva nyerte el az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért, illetve annak felismeréséért, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek.

Az árverések történetében még soha nem fizettek ekkora összeget egy levélért. A Christie's aukciósház előzetesen legfeljebb egymillió dollárért tartotta eladhatónak a tudós levelét. Az eddigi rekordot Abraham Lincoln volt amerikai elnök levele tartotta, amelyet 3,4 millió dollárért adtak el 2008-ban, az árverezői jutalékot is beleszámítva.

Francis Crick 1916-ban született az angliai Northamptonban, és 2004-ben, 88 éves korában halt meg a kaliforniai La Jollában. A Nobel-díj átadása utáni évtizedekben főleg agykutatás területén folytatott kísérleteket a kaliforniai Salk Intézetben. Hagyatékának tudománytörténeti relikviáit a család ajánlotta fel elárverezésre a DNS-felfedezés hatvanadik, illetve a Nobel-díj elnyerésének ötvenedik évfordulója alkalmából, hogy a bevétel nagyobb részéből tudományos kutatásokat támogassanak.

A Christie's-féle árverés bevételének felét a biológiai kutatásokkal foglalkozó La Jolla-i Salk Intézetnek adományozzák. Egy másik árverésből, amelyet a Heritage Auctions aukciósház tart csütörtökön, húsz százalékot a tudós nevét viselő, 2015-ben megnyíló új londoni orvostudományi kutatóintézetnek utalnak át. A Heritage Auctions árverésén bocsátják áruba például Crick 23 karátos aranyból készült Nobel-érméjét, amelyért félmillió dollárt remélnek. A Crick nevére kiállított, 85 739,88 svéd koronáról szóló csekk is kalapács alá kerül.

Ez a második eset, hogy egy Nobel-érem nyilvános árverésen kerül eladásra. Az elsőt, Niels Bohr 1922-es orvosi Nobel-díját tavaly novemberben adták el 50 ezer dollárért. A Sotheby's júniusban William Faulkner amerikai író 1950-es irodalmi Nobel-díját is áruba bocsátja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?