Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Rekordáron kelt el egy korai rajz a DNS-ről

2013.04.11. 10:48

A jutalékkal együtt hatmillió dollárért adták el egy szerdai New York-i árverésen a néhai Francis Crick Nobel-díjas angol biokémikus hétoldalas levelét, amelyben a tudós 12 éves fiának magyarázza el a DNS kettősspirál-szerkezetének felfedezését. Crick két másik tudóssal megosztva nyerte el az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért, illetve annak felismeréséért, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek.

Az árverések történetében még soha nem fizettek ekkora összeget egy levélért. A Christie's aukciósház előzetesen legfeljebb egymillió dollárért tartotta eladhatónak a tudós levelét. Az eddigi rekordot Abraham Lincoln volt amerikai elnök levele tartotta, amelyet 3,4 millió dollárért adtak el 2008-ban, az árverezői jutalékot is beleszámítva.

Francis Crick 1916-ban született az angliai Northamptonban, és 2004-ben, 88 éves korában halt meg a kaliforniai La Jollában. A Nobel-díj átadása utáni évtizedekben főleg agykutatás területén folytatott kísérleteket a kaliforniai Salk Intézetben. Hagyatékának tudománytörténeti relikviáit a család ajánlotta fel elárverezésre a DNS-felfedezés hatvanadik, illetve a Nobel-díj elnyerésének ötvenedik évfordulója alkalmából, hogy a bevétel nagyobb részéből tudományos kutatásokat támogassanak.

A Christie's-féle árverés bevételének felét a biológiai kutatásokkal foglalkozó La Jolla-i Salk Intézetnek adományozzák. Egy másik árverésből, amelyet a Heritage Auctions aukciósház tart csütörtökön, húsz százalékot a tudós nevét viselő, 2015-ben megnyíló új londoni orvostudományi kutatóintézetnek utalnak át. A Heritage Auctions árverésén bocsátják áruba például Crick 23 karátos aranyból készült Nobel-érméjét, amelyért félmillió dollárt remélnek. A Crick nevére kiállított, 85 739,88 svéd koronáról szóló csekk is kalapács alá kerül.

Ez a második eset, hogy egy Nobel-érem nyilvános árverésen kerül eladásra. Az elsőt, Niels Bohr 1922-es orvosi Nobel-díját tavaly novemberben adták el 50 ezer dollárért. A Sotheby's júniusban William Faulkner amerikai író 1950-es irodalmi Nobel-díját is áruba bocsátja.