Olivér
4 °C
8 °C

Az új zene jutalom az agynak

2013.04.12. 17:17

Egy kanadai mágnesrezonanciás vizsgálattal térképezte fel az agy jutalomközpontját, miközben a vizsgált személyek zenét hallgattak. A jutalomközpont akkor mutatta a legerősebb aktivitást, amikor a vizsgált személyek először hallották az adott dalt. A vizsgált agyterületen jóval nagyobb volt az aktivitás, ha az alanyoknak tetszett a hallott szám.

Valorie Salimpoor, a torontói Rotman Kutatóintézet munkatársa szerint eddig is ismert volt, hogy a nucleus accumbens septi nevű agyterületnek fontos szerepe van az agy jutalomközpontjában. A zene azonban absztrakt dolog, nem úgy működik, mint az éhség: ha valaki éhes, és ételt szerez magának, attól lesz boldog, ha ehet. A pénz és a szex ugyanezen az elven működik, így érthető, ha a nucleus accumbens septiben reakciót váltanak ki. Az viszont szokatlan, hogy a zenéhez hasonló absztrakció is legalább ennyire felvillanyozhatja az embereket.

A kutatók a montreali McGill Egyetem neurológiai intézetében végezték el a tanulmányt. A csoport 19 önkéntesnek játszott le hatvan különböző számot, amit a zenei ízlésüknek megfelelően állítottak össze. A harminc másodperces számokat hallgatva az alanyoknak lehetőségük volt megvásárolni a dalt egy online zeneáruházban. Az agyról készült felvételeket tanulmányozva a kutatók rájöttek, hogy a nucleus accumbens septi aktivitásából arra is lehet következtetni, hogy az alany megvásárolja-e az éppen hallott dalt.

Egyedi agy, egyedi ízlés

Nem volt nehéz megjósolni a célszemélyek reakcióját, mert az agyi aktivitást figyelve a kutatók meg tudták állapítani, hogy az alanynak tetszik-e az éppen hallott zene. Dr. Salimpoor szerint a neurológiában új utakat nyithat, ha könnyebben megérik az emberek gondolatait, és ha az agyi aktivitásuk alapján következtetni tudnak majd a viselkedésükre.

A kutatásvezető azt is elmagyarázta, hogy a vizsgált agyterület minden személynél különböző, és ennek az az oka, hogy korábban mindenki másféle zenét hallgatott. A kutatók most azt szeretnék kideríteni, hogy ez a sajátosság miként befolyásolja a zenei ízlést, és hogy az agyi aktivitás magyarázatot adhat-e arra, hogy az emberek miért szeretnek különböző zenéket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?