Viola
-5 °C
-2 °C

Halott turulmadár a Kiskunságban

2013.04.12. 14:18
Újabb áldozatokat szedett a Magyarországon dúló mérgezési láz. Az egyik kiskunsági vadászterületen három barna rétihéja, egy egerészölyv és egy fokozottan védett, műholdas nyomkövetővel felszerelt kerecsensólyom esett áldozatul a szándékosan kihelyezett méregnek.

Három barna rétihéjával, egy egerészölyvvel, és egy fokozottan védett, nyomkövetővel felszerelt kerecsensólyommal szándékosan kihelyezett méreg végzett a Kiskunságban. Az esetre a projekt keretében jeladóval felszerelt sólyom miatt derült fény: az eszköz riasztotta a szakembereket, így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai rátalálhattak a mérgezett tetemekre.

A 2012-ben elpusztult, Gyula nevű madár után ez a második olyan jeladós kerecsen, amely bizonyítottan mérgezés áldozata lett. A fokozottan védett kerecsensólyom természetvédelmi értéke egymillió forint. Mivel a madár költésben volt, valószínűleg a tojások sem fognak kikelni, így az elkövető végső soron több kerecsensólyom, és a többi áldozatul esett védett faj példányainak elpusztításáért felelős.

A jeladó lebuktathatja a bűnözőket

A magyar vadászterületeken jelentős problémát okoz a ragadozómadarak ellen irányuló szándékos mérgezés, ami nem csak rájuk, de a háziállatokra, és adott esetben az emberekre nézve is veszélyt jelenthet. Utóbbi miatt felmerül a közveszélyokozás kérdése is. A fent említett mérgezési ügyben a rendőrség megkezdte a nyomozást és ennek sikere érdekében az eset további részletei nem nyilvánosak.

A legutóbbi eset csak pár napja történt, amikor Somogyban három rétisast mérgeztek meg. A most futó, második kerecsensólyom-védelmi LIFE projekt keretében több sólyomra műholdadós nyomkövetőt szereltek, amelynek egyik célja a veszélyeztető tényezők felderítése. Egy 2012-ben indult program éppen a mérgezések megszüntetését tűzte ki célul. Ennek keretében több tucat parlagi sasra kerül fel jeladó, hogy gyorsan, és hatékonyan fel lehessen deríteni a mérgezéses eseteket is. A jeladók méteres pontossággal, gyakorlatilag valós időben mutatják a madarakat, így várhatóan egyre több eset válik ismertté, remélhetőleg az elkövetőkkel együtt.

2013-ban már 22 olyan mérgezéses esetre derült fény, amelyben védett vagy fokozottan védett madárfajok voltak az áldozatok között. Ezek kapcsán 5 ragadozómadár-faj 51 példánya pusztult el a szándékos mérgezések miatt. A szakemberek szerint ez azonban csak a jéghegy csúcsa: egy spanyolországi felmérés szerint a hasonló eseteknek kevesebb mint 10 százaléka válik ismertté.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!