Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

11736 milliárdból épít űrkikötőt Oroszország

2013.04.14. 10:51

Gagarin űrrepülésének évfordulóján, a kozmonauták napján jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország űrprogramjának következő lépését, a Vosztocsnij Kozmodrom, vagyis a keleti űrkikötő építését - pontosabban a 2011-ben már elkezdődött építkezés pontos terveit és költségvetését, ami eléri az 1,6 billió rubelt, vagyis az 52 milliárd dollárt (forintban ez 11736 milliárdot jelent). Ez az összeg a NASA napokban bejelentett jövő évi büdzséjének nagyjából a háromszorosa.

Az űrkikötő Oroszország távol-keleti részén, az amúri régióban lesz, közel a kínai határhoz és a tengerhez. Utóbbi azért fontos, mert vészhelyzet esetén vízre tudnak leszállni az űrhajók, ami a jelenleg használt Bajkonurban nem megoldható. Bajkonurral kapcsolatban egyébként is probléma, hogy az a Szovjetunió felbomlásával az egyszerűen kikerült orosz fennhatóság alól, és azt az orosz űrhivatalnak ma a kazah kormánytól kell bérelnie. Az új űrkikötő mellé egy 35 ezer fős várost is fel fognak húzni, itt fognak lakni a kikötő alkalmazottjai (a tervek szerint 20 ezer embernek ad majd munkát a kész bázis). Az amerikai Cape Caneveral mintájára az űrközpontot fontos turisztikai célpontnak is szánják az oroszok.

A tervek szerint az új űrkikötőt 2015-ben adják át, és 2018-ban indulhat az első embert szállító űrhajó onnan. Putyin azt mondta, a 21. században szeretné visszaállítani a régi szovjet időket, legalábbis az űrkutatás világában, ahol annak idején a szovjetek többször is megelőzték az amerikaiakat fontos mérföldköveknél, mint az első műhold, az első ember a világűrben, vagy a Mir űrállomás, ami korának legfejlettebbje volt. Az ötvenes évektől húsz éven át tartott űrversenyt végül a kooperáció kora váltotta, ennek legjobb példája az ISS, a nemzetközi űrállomás, ahová az amerikai űrsiklóflotta 2011-es nyugdíjazása óta csak az orosz Szojuz űrhajók tudnak embert vinni.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy az űrkutatásra költött hatalmas összeg nem egyszerűen presztízs-befektetés, de profitálni fog belőle a tudomány, a kutatás-fejlesztés, és egy sor iparág az egészségügytől a telekommunikációig és a hadiiparig.