Valér
-1 °C
0 °C

Harminccentis csigák lephetik el Miamit

2013.04.15. 14:47

Épületekben is kárt tehetnek és betegségeket is terjeszthetnek a Dél-Floridában elszaporodó óriáscsigák, mondják a helyi lapoknak nyilatkozó szakértők. Az afrikai óriáscsigákat ezerszámra fogják hetente a Miami környéki területeken, de nem kizárt, hogy ez a szám még emelkedni fog.

Az óriácsiga nem tréfadolog, egy kifejlett példány akár harminc centiméteres és fél kilós is lehet. Az állatok az épületek vakolatát is megeszik csak azért, hogy a házuk növesztése miatt fellépő kalciuméhségüket csillapítsák. Ráadásul a csigák a tüdőférgek egy speciális válfaját is hordozzák, amik az emberre is átterjedhetnek, például a csiga miatt megfertőzött vizen vagy zöldségen keresztül.

2013-04-14T160623Z 11872675 TM4E94C129A01 RTRMADP 3 USA-FLORIDA-
Fotó: Florida Department of Agriculture Division of Plant Industry/Handout / Reuters

A csigák szinte mindent megesznek, ami zöld. Denise Feiber, a floridai mezőgazdaságért felelős hivatal munkatársa szerint 2011 szeptemberében fedezték fel az első példányt Miami környékén, azóta 117 ezer csigát pusztítottak el. A harc elég kemény a gyorsan szaporodó fajjal szemben, egy csiga egy alkalommal akár 1200 petét is lerakhat. A hatóságok tavaly decemberben még csigairtóversenyt is rendeztek, hogy az invazív fajt kiszorítsák a környékről.

A hatóságok arra is próbálnak rájönni, hogy került az eredetileg nem őshonos faj a számára amúgy minden szempontból tökéletes élőhelyre. Feiber szerint nem kizárt, hogy a santeria nevű karibi vallás követői hurcolták be, hogy rituáléikhoz használják fel az állatokat. De az is lehet, hogy az állatok gyanútlan turisták hátizsákjában utaztak. Az 1966-os nagy floridai puhatestű-invázió is úgy kezdődött, hogy egy fiú hazahozott hármat a Hawaiion talált állatok közül.

A karibi térségben az óriáscsigák a kocsik kerekét is megcsócsálják, így a közlekedést is veszélyeztetik, de voltak, akik kertészkedés közben sérültek meg, mikor egy a fűnyiróból kivágódó csigaházdarab eltalálta őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!