Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így alszanak az űrhajósok

2013.04.15. 13:39

Hogy alszanak az űrhajósok? A Földön fel sem merül a kérdés, hiszen ugyanúgy, ahogy mi: lefekszenek az ágyukba és alszanak. Az űrben azonban más a helyzet, ott folyamatosan lebegnek az űrhajósok, így más módszerekhez kell folyamodni a nyugodt alváshoz.

Chris Hadfield kanadai űrhajós mutatja be egy videón, milyen az űrben aludni. Az űrállomáson hat alvókamra van, a videón látni is, hogy hol helyezték el ezeket. Az alvókamrákban a falhoz rögzített hálózsákok vannak, felesleges tárgy nincs is a kamrában, hiszen előfordulhatna, hogy a fejükhöz lebegne és felébresztené őket.

Az űrben nincs szükség matracra, mert erőfeszítés nélkül bármilyen helyzetben megmarad a test. Párnára sincs szükség, mert nem kell tartani a fejet sem. Amikor elalszik az űrhajós, a kezei elernyednek és általában a test előtt lebegnek.