Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A robot, ami segít összerakni az IKEA-bútort

2013.04.16. 14:59

Bár a robotikával kapcsolatos fejlesztések egy részénél az emberek első reakciója teljesen jogosan az, hogy „de mire lenne ez jó a hétköznapokban”, azért létezik az a vonal is, ami valóban a szebb jövő felé viszi az emberiséget is. Például ki ne támogatná, hogy olyan robotokat fejlesszenek, amik segítenek a ház körüli munkában, a barkácsolásban, vagy épp a lapraszerelt bútorok összerakásában.

Természetesen a mesterséges intelligenciával foglalkozó tudományos konferencián bemutatott robot nem elsődlegesen azért készül, hogy helyettünk értelmezze az IKEA-s összeszerelési útmutatókat, a fejlesztők csak azt mutatták be rajta, milyen egyszerűen be lehet tanítani a robotnak olyan dolgokat, amiket nem programoznak bele előre, egyszerűen csak megmutatják neki.

A videón az látszik, ahogy először az egyik szakember kézzel vezeti a robotkart, majd megállítja és fixálja addig, amíg a másik ember el nem kezdi becsavarni az asztal lábát a lap megfelelő részébe.. A robot ebből megérti, hogy a feladat során először hagynia kell, hogy a másik fél beállítsa őt a megfelelő pozícióba, majd amint az asztallábat tekerni kezdik, meg kell tartania ezt a pozíciót. A robot a tekerés megkezdését abból veszi észre, hogy kamerával figyeli az asztallábra szerelt segédgömbök körkörös mozgását.

A robotba csak az egyes részfeladatokat programozzák be előre, a konkrét munkafolyamatot a gép úgy tanulja meg, hogy a beépített mozgásérzékelőkkel és az erőhatásokat mérő szenzorokkal feldolgozza azokat a mozdulatokat, amiket többször is megmutatnak neki az emberek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?