István, Vajk
17 °C
34 °C

A robot, ami segít összerakni az IKEA-bútort

2013.04.16. 14:59

Bár a robotikával kapcsolatos fejlesztések egy részénél az emberek első reakciója teljesen jogosan az, hogy „de mire lenne ez jó a hétköznapokban”, azért létezik az a vonal is, ami valóban a szebb jövő felé viszi az emberiséget is. Például ki ne támogatná, hogy olyan robotokat fejlesszenek, amik segítenek a ház körüli munkában, a barkácsolásban, vagy épp a lapraszerelt bútorok összerakásában.

Természetesen a mesterséges intelligenciával foglalkozó tudományos konferencián bemutatott robot nem elsődlegesen azért készül, hogy helyettünk értelmezze az IKEA-s összeszerelési útmutatókat, a fejlesztők csak azt mutatták be rajta, milyen egyszerűen be lehet tanítani a robotnak olyan dolgokat, amiket nem programoznak bele előre, egyszerűen csak megmutatják neki.

A videón az látszik, ahogy először az egyik szakember kézzel vezeti a robotkart, majd megállítja és fixálja addig, amíg a másik ember el nem kezdi becsavarni az asztal lábát a lap megfelelő részébe.. A robot ebből megérti, hogy a feladat során először hagynia kell, hogy a másik fél beállítsa őt a megfelelő pozícióba, majd amint az asztallábat tekerni kezdik, meg kell tartania ezt a pozíciót. A robot a tekerés megkezdését abból veszi észre, hogy kamerával figyeli az asztallábra szerelt segédgömbök körkörös mozgását.

A robotba csak az egyes részfeladatokat programozzák be előre, a konkrét munkafolyamatot a gép úgy tanulja meg, hogy a beépített mozgásérzékelőkkel és az erőhatásokat mérő szenzorokkal feldolgozza azokat a mozdulatokat, amiket többször is megmutatnak neki az emberek.