Judit
2 °C
7 °C

Fémekkel volt tele Kepler szupernóvája

2013.04.16. 15:45

A Pittsburgh-i Egyetem kutatói vizsgálatot végeztek el az utolsó olyan gigantikus csillagrobbanáson, amely szabad szemmel volt látható a Földről, és arra jöttek rá, hogy a szupernóvát egy olyan fehér törpe okozta, amely a Napnál sokkal több nehéz elemet tartalmaz.

Az összes többi csillagnál fényesebb szupernóva 1604-ben bukkant fel az égbolton. Johannes Kepler német csillagász fedezte fel, de ő még azt hitte, hogy egy új csillagot talált. Évszázadokkal később jöttek rá a tudósok, hogy Kepler egy csillag felrobbanását észlelte; végül róla nevezték el a látványos égi jelenséget. Most a japán Suzaku műhold segítségével azt is kiderítették, hogy mi állt a folyamat hátterében.

kepler-supernova-remnant
Fotó: Chandra X-Ray Observatory Center / NASA

Az már korábban kiderült a Chandra röntgenműholddal elvégzett észlelések alapján, hogy a Kepler-szupernóva Ia típusú robbanás volt. Ezek a kataklizmák bináris rendszerekben mennek végbe, amelyeknek legalább az egyik tagja fehér törpe. Ez a csillag vagy anyagot szív el az óriás kísérőjétől, vagy összeolvad a kísérőjével, ami szintén egy fehér törpe. A termonukleáris katasztrófa akkor következik be, amikor az anyagtöbblet miatt a fehér törpe instabillá válik.

Hogy pontosabb képet kapjanak az egykor felrobban csillag összetételéről, Carles Badenes és munkatársai megvizsgálták a Kepler-szupernóva által hátrahagyott forró és gyorsan táguló gáz kémiai összetételét. A megfigyeléseket a Suzaku műhold röntgenes spektrométerével végezték el 2009 és 2011 között. Kimutattak erősen ionizált krómot, mangánt, nikkelt és vasat is, és a nyomelemek aránya arra utalt, hogy a fehér törpe körülbelül háromszor több fémet tartalmazott, mint a Nap.

A tudósok azt nem vizsgálták, hogy a két lehetőség közül melyik okozta a szupernóvát, azt azonban sikerült kimutatniuk, hogy a fehér törpe viszonylag fiatal volt a felrobbanása pillanatában. Nem volt több egymilliárd évesnél, tehát negyedannyi idős sem volt, mint a Nap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?