Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több jó fotó is készült a keddi meteorról

2013.04.17. 08:34

Kedden este fél 11 előtt újabb tűzgömb világította be az eget hazánk felett. Az időkép.hu-n is olvasható beszámolók szerint a bolida hat és fél másodpercig volt látható. A jelenséget két, kifejezetten meteorok rögzítésére használt kamera is felvette. Berkó Ernő ludányhalászi, illetve Jónás Károly agostyáni kamerája hétfő este, 22:26:14-kor lépett működésbe, a ludányhalászi szerkezetnek sikerült a jelenséget az elejétől a végéig felvenni.

meteor2
Fotó: Berkó Ernő / idokep.hu

Az Időképhez sok szöveges beszámoló is érkezett, volt, aki Nagykőrös felé hajtott kocsival, mikor a „hullócsillag jellegű, neonzöld jelenség” megjelent, de Dunaújvárosban is látták a „nyugat fele, nagyon alacsonyan és gyorsan, nagy fénnyel” hulló meteort. A fővárosban is vannak szerencsés emberek, egy ottani beszámoló szerint „a csóvának kékes-zöldes színe volt, és elég közelinek tűnt”.

meteorita-fulemeteor.jpg-2013-04-17-01-21-00
Fotó: Szabó István / idokep.hu

A hazai amatőr csillagászok oldalán, a csillagvaros.hu-n is többen beszámoltak a jelenségről. Egy ottani hozzászóló szerint az erősen kék színe volt, és mivel a Zsiráf csillagképből induló, az Auriga és a Perszeusz között elhúzó meteor közel ment a Jupiterhez, látszott, hogy sokkal fényesebb volt nála. Az észlelő -4 és -5 magnitúdó fényességet saccolna, ami nagyjából a Vénusz fényességével egyezik meg. Ugyanakkor azt az észlelő is elismeri, hogy a fényes irodából kilépve a szeme nem pont a fényességbecslésre legalkalmasabb állapotban volt.

Azonban sokat nem tévedhetett, ezt egy pont szerencsés irányba néző kamerájának képe is bizonyítja. A Fülén található, északkelet felé néző webkamerát Szabó István üzemelteti, áll az Időkép oldalán.