Tekla
5 °C
19 °C

A vízről szól az idei Tudományfesztivál

2013.04.19. 16:14

A vízügyi együttműködés nemzetközi éve magyarországi rendezvényeihez csatlakozik idén a harmadik Tudományfesztivál, az esemény középpontjában a fenntartható vízgazdálkodás, a vízkészletek szűkösségének veszélyei, a víztakarékosság, a vízi közlekedés lehetőségei és a vízzel kapcsolatos kutatások, innovációk állnak.

A pénteki nyitórendezvényen Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a részt vevő iskolásoknak idézte fel, hogy mi mindenhez van szükség a vízre. Kiemelte a csapvíz előnyeit a palackos vízzel szemben és szemléltette azt is, hogy a világ vízkészletének csaknem 97 százaléka ihatatlan sósvíz. Szakpolitikusként utalt a vízzel való spórolás, hatékony felhasználás fontosságára is.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a Kárpát-medence vízbázisának gazdagságáról szólva elmondta: Budapesten nehéz elképzelni, hogy vannak olyan helyek, ahol nem természetes, hogy a iható, tiszta víz folyik a csapból. Mindenkinek felelőssége van abban, hogy megőrizze ezt a kincset, térben és időben is.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy egy fesztivál akkor jó, ha minél több kérdést felvet és meg is válaszol. Jelezte: a program nagy lehetőség, hogy felkeltsék a múzeumba látogató iskolások érdeklődését a tudományok iránt.

A Tudományfesztivált a Magyar Nemzeti Múzeumban és a múzeum kertjében tartják. A múzeum épületében bemutatkozik a Duna Múzeum és a zebegényi Hajózástörténeti Múzeum kiállítása, valamint a nevezetes gyógyfürdőkről készült tárlat. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Titanic túlélőinek mentését végző Lengyel Árpád, a Carpathia hajóorvosának munkásságával, a TudásPresszóban pedig Fábri György, az ELTE rektorhelyettese beszélget vendégeivel. A kertben múzeumpedagógiai gyerekfoglalkozások, matróz-kadét képző, víztakarékos tudományos fejlesztések, valamint vízi járművek bemutatója várja az érdeklődőket.