Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évi 660 ezer embert öl meg a malária

2013.04.19. 19:52

Világszerte 3,3 milliárd embert fenyeget, évente pedig 660 ezer halálos áldozatot követel a malária - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a betegség elleni küzdelem közelgő, április 25-i világnapja előtt ismertette a kórral kapcsolatos adatait.

A szúnyogok által terjesztett betegség lázzal, fejfájással és hányással jár, kezelés nélkül életveszélyessé válik. A rizikóövezetben - elsősorban Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában - 3,3 milliárd ember él, a megbetegedések 80 százalékát 17 országból jelentik. Évente 219 millióan betegszenek meg maláriában, 660 ezren nem élik túl. A halálos áldozatok 86 százaléka öt év alatti gyermek.

A WHO 2005-ben célul tűzte ki, hogy a maláriás esetek számát 2015-re 75 százalékkal csökkentse. A betegség hetekig tartó kezelést igényel, az így kieső munkaerő évente 12 milliárd dollár veszteséget okoz a gazdaságnak. A malária visszaszorításában hatékonynak bizonyult a szúnyoghálóval való megelőzés és a mielőbbi gyógyszeres kezelés. 2000 óta többek között ennek köszönhetően sikerült a halálos áldozatok számát negyedével csökkenteni.

A tudósokat ennek ellenére aggasztja, hogy a betegségnek egyre több a gyógyszerrezisztens válfaja, és ha nem találnak erre megoldást, 25 százalékkal nőhet a halandóság. A malária elsősorban Thaiföldön és Kambodzsában fenyeget azzal, hogy feltartóztathatatlanná válik. A legrosszabb esetben a rezisztens paraziták Burmán és Indián át eljutnának Afrikába, ahol a leglesújtóbb a helyzet: a malária halálos áldozatainak 90 százaléka onnan kerül ki.

A thaiföldi-mianmari határ vidékén 2012 első tíz hónapjában 207 maláriás esetből 41-ben azonosítottak rezisztens parazitákat. Az ilyen betegeknek nagyobb városokba utazniuk kezelésre, ez azonban gyakran nem történik meg: néhányan még a buszjegyet se tudják megvenni, mások félnek a hatóságoktól, mert menekültek, de az is előfordul, hogy semmibe veszik az orvosi tanácsot. Veszélyt jelentenek a rossz, gyakran Indiából és Kínából származó gyógyszerek is, amelyek elsősorban Burma és Kambodzsa különösen szegény vidékein használatosak. Ezek a szerek nem végeznek a parazitákkal, de a hatóanyagnak ellenállóvá teszik őket, így aztán tovább tudnak terjedni.