Így rázta meg a Sandy hurrikán Amerikát

2013.04.20. 14:22

A Sandy hurrikán tavaly októberi pusztítása szó szerint megrázta Amerikát, derült ki az amerikai szeizmológusok szövetségének éves konferenciáján, ahol a utah-i állami egyetem kutatói mutatták be, pontosan hogyan észlelték a földrengésjelző műszerek a szupervihart. Sandy hatását az Earthscope nevű, 500 darab hordozható szeizmográfból álló hálózat észlelte, szakértők szerint a hurrikán által elindított mikrorengések amplitúdója a 2-3-as erejű földrengésekéhez volt hasonló, de a jellegük, mintázatuk jelentősen eltért azokétól.

A szeizmológusok egy videót is összeállítottak a szeizmográfok adataiból, a kis karikák mérete a rengések idejével arányos, a kéktől sárgán át pirosig húzódó színskála az energiájukat mutatja:


A videón jól látható, hogy két alkalommal csap át vörösbe szinte az egész térkép: egyszer, amikor a hurrikán a Bahamákat elhagyva észak felé indult el a Karib-tengerről az Atlanti-óceán felé véve az irányt, másodszor pedig amikor egy éles balkanyarral New York irányába fordult. A kutatók elmondása szerint a minirengéseket az óceánon keltett hatalmas hullámok összeütközései generálják, ezeknek az energiája ugyanis egészen a tengerfenékig elér, ott pedig a szárazföldön is érezhető hullámokban csillapodik. Ez magyarázza az erősödő intenzitást a vihar irányváltoztatásainál.

A kutatók szerint a hurrikánok keltette mikrorengések tanulmányozásával jobban megérthetjük, hogyan működik a Föld klímájának hihetetlenül összetett rendszere, és ezzel pontosabb előrejelzésekre lesznek majd képesek a meteorológusok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport