Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Így rázta meg a Sandy hurrikán Amerikát

2013.04.20. 14:22

A Sandy hurrikán tavaly októberi pusztítása szó szerint megrázta Amerikát, derült ki az amerikai szeizmológusok szövetségének éves konferenciáján, ahol a utah-i állami egyetem kutatói mutatták be, pontosan hogyan észlelték a földrengésjelző műszerek a szupervihart. Sandy hatását az Earthscope nevű, 500 darab hordozható szeizmográfból álló hálózat észlelte, szakértők szerint a hurrikán által elindított mikrorengések amplitúdója a 2-3-as erejű földrengésekéhez volt hasonló, de a jellegük, mintázatuk jelentősen eltért azokétól.

A szeizmológusok egy videót is összeállítottak a szeizmográfok adataiból, a kis karikák mérete a rengések idejével arányos, a kéktől sárgán át pirosig húzódó színskála az energiájukat mutatja:


A videón jól látható, hogy két alkalommal csap át vörösbe szinte az egész térkép: egyszer, amikor a hurrikán a Bahamákat elhagyva észak felé indult el a Karib-tengerről az Atlanti-óceán felé véve az irányt, másodszor pedig amikor egy éles balkanyarral New York irányába fordult. A kutatók elmondása szerint a minirengéseket az óceánon keltett hatalmas hullámok összeütközései generálják, ezeknek az energiája ugyanis egészen a tengerfenékig elér, ott pedig a szárazföldön is érezhető hullámokban csillapodik. Ez magyarázza az erősödő intenzitást a vihar irányváltoztatásainál.

A kutatók szerint a hurrikánok keltette mikrorengések tanulmányozásával jobban megérthetjük, hogyan működik a Föld klímájának hihetetlenül összetett rendszere, és ezzel pontosabb előrejelzésekre lesznek majd képesek a meteorológusok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?