Ödön
1 °C
11 °C

1400 évből az utolsó 30 volt a legmelegebb

2013.04.22. 16:43

Meglepő eredmény született a 20. századi felmelegedésről, miután 24 ország 78 kutatója közös adatbázist készített az elmúlt kétezer év hőmérsékletéről. Nature Geoscience tudományos lapban megjelent, az északi és déli félteke méréseit kombináló adatbázis alapján a 20. század a legnagyobb átlagos hőmérséklet-emelkedést hozta az elmúlt 1400 évben. Ez éles kontrasztban áll a középkori meleg időszakkal (Mediaeval Warm Period) és a kis jégkorszakkal – amelyek a tanulmány szerint nem egy időben történtek az egész világon.

"A hirtelen emelkedés egyik szembetűnő jellemzője, hogy a huszadik századi átlagos hőmérséklet-emelkedés egy lehűlési időszak után következett, amely több mint egy évezredig tartott” – nyilatkozta Steven Phipps, of New South Wales' ARC Centre of Excellence for Climate System Science kutatója. A tanulmány alapján egyetlen század megfordította ezer év lehűlését.

A kutatók 551 különálló adathalmazból állították össze az előző kétezer év adatsorát. Nagy részük a fák gyűrűinek vizsgálatából származik, de tanulmányoztak korallzátonyokat, barlangképződményeket, jégmintákat, tavi üledékeket és néhány történelmi dokumentumot is.

A 2000 éves hőmérsékleti adatsor szerint hosszú távú lehűlés volt folyamatban, mielőtt jelentőssé vált az ember szerepe. A tendencia oka elsősorban a Föld pályájából adódó természetes ciklus volt. Ugyanebben az időben természetes ingadozásokat okoztak a vulkánkitörések és a változatos napkitörések. A természetes ingadozások magyarázzák, miért lehetett például i.e. 600-ban olyan meleg, mint manapság.

Viszont egyikük sem magyarázza, a 20. századi drámai, globális hőmérséklet-emelkedést. Ez a jelenség egyértelműen kiterjed az egész világra, és az embernek köszönhető, szemben a középkori meleg időszakkal és a kis jégkorszakkal, amelyek regionálisak voltak csupán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?