Árpád
-2 °C
3 °C

Holdbázist tervez a NASA

2013.04.22. 20:37

Az amerikai űrkutatási hivatal és a Bigelow Aerospace magán-űrcég közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ugyan a NASA hivatalos stratégiája szerint az amerikaiak lemondtak az új Hold-utazásról, a Bigelow az űrügynökség támogatásával mégis belevág egy állandó Hold-bázis megtervezésébe és felépítésébe. A NASA kommunikációs igazgatója szerint minden azt mutatja, hogy az űrhivatal valóban szeretne minél szélesebb körű együttműködést felépíteni a kereskedelmi szektorral, és ez minden fél számára gyümölcsöző kapcsolat lehet. A NASA jelenlegi terveiben a Holddal kapcsolatos expedíció nem szerepel, a cég először egy aszteroidára való leszállás, majd a Mars meghódítása a 2030-as években.

A Bigelow-t a szállodalánc-tulajdonos milliárdos Robert Bigelow alapította, azzal a feltett szándékkal, hogy saját űrállomást építsen. Erre nem sajnál 500 millió dolláros befektetést sem. A cég legnagyobb sikere eddig az volt, amikor a kísérleti űrállomásaik Föld körüli pályára bocsátása után a nemzetközi űrállomáshoz készíthettek egy felfújható modult. Ez a tervek szerint 2015-ben kerül fel az ISS-re, egy másik magáncég, a SpaceX űrhajója viszi majd fel.

A Hold-bázissal kapcsolatos tervekről egyelőre nem sok konkrétum ismert, az előkészítő tervezés fázisa kezdődött csak el. A NASA pénzzel nem, csak technológiával, illetve a szakértői segítségével járul hozzá a projekthez. A bázis a már kipróbált felfújható űrállomás-modulok mintájára épül majd (sőt, ugyanazokat a modulokat használja), de csak a 12 fős Bigelow-űrállomás üzembe helyezése után.

A Bigelow-nak egyébként nincs köze az Oscar-díjas filmrendező Kathryn Bigelow-hoz, a névazonosság csak véletlen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?