Holdbázist tervez a NASA

2013.04.22. 20:37

Az amerikai űrkutatási hivatal és a Bigelow Aerospace magán-űrcég közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ugyan a NASA hivatalos stratégiája szerint az amerikaiak lemondtak az új Hold-utazásról, a Bigelow az űrügynökség támogatásával mégis belevág egy állandó Hold-bázis megtervezésébe és felépítésébe. A NASA kommunikációs igazgatója szerint minden azt mutatja, hogy az űrhivatal valóban szeretne minél szélesebb körű együttműködést felépíteni a kereskedelmi szektorral, és ez minden fél számára gyümölcsöző kapcsolat lehet. A NASA jelenlegi terveiben a Holddal kapcsolatos expedíció nem szerepel, a cég először egy aszteroidára való leszállás, majd a Mars meghódítása a 2030-as években.

A Bigelow-t a szállodalánc-tulajdonos milliárdos Robert Bigelow alapította, azzal a feltett szándékkal, hogy saját űrállomást építsen. Erre nem sajnál 500 millió dolláros befektetést sem. A cég legnagyobb sikere eddig az volt, amikor a kísérleti űrállomásaik Föld körüli pályára bocsátása után a nemzetközi űrállomáshoz készíthettek egy felfújható modult. Ez a tervek szerint 2015-ben kerül fel az ISS-re, egy másik magáncég, a SpaceX űrhajója viszi majd fel.

A Hold-bázissal kapcsolatos tervekről egyelőre nem sok konkrétum ismert, az előkészítő tervezés fázisa kezdődött csak el. A NASA pénzzel nem, csak technológiával, illetve a szakértői segítségével járul hozzá a projekthez. A bázis a már kipróbált felfújható űrállomás-modulok mintájára épül majd (sőt, ugyanazokat a modulokat használja), de csak a 12 fős Bigelow-űrállomás üzembe helyezése után.

A Bigelow-nak egyébként nincs köze az Oscar-díjas filmrendező Kathryn Bigelow-hoz, a névazonosság csak véletlen.  • Tippek
  • Betét