Gusztáv
3 °C
7 °C

Halat evett a repülő dinoszaurusz

2013.04.23. 17:26

Apró madarak és fákon élő emlősállatok mellett hal is szerepelt a Microraptor nevű apró, repülő dinoszaurusz étrendjében - derült ki a kanadai Albertai Egyetem által vezetett kutatás eredményeiből, amelyek szerint az őshüllő a magasból lecsapva ragadta meg vízben úszó áldozatait.

Az egyetem őslénytani tanszékének végzős hallgatója, Scott Persons szerint a Microraptor halászati képességeire vonatkozó új ismereteket a Kínában talált fosszilis maradványoknak köszönhetik. A szakember szerint rendkívüli szerencséjük volt, hogy rátaláltak a Microraptor-maradványra a vulkáni hamuban, és hogy az állat gyomortartalmát is könnyedén tudták azonosítani.

Az őslénykutatók eddig úgy vélték, hogy a microraptorok, amelyek nagyjából akkorák voltak, mint a mai sólymok, fákon éltek és kizárólag apró madarakkal és mókus méretű emlősökkel táplálkoztak. Most azonban már tudjuk, hogy a Microraptor különböző terepeken vadászott és színes étrendje volt. Kihasználta, hogy gazdag volt a zsákmánykínálat a 120 millió évvel ezelőtti, korai krétakorszakbeli nedves és erdős környezetben. A fosszília vizsgálatából kiderült, hogy az állat fogai alkalmazkodtak a halakhoz hasonló csúszós, ficánkoló állatok megragadásához. A kutatók korábban megállapították, hogy a legtöbb húsevő dinoszaurusznak mindkét oldalt csipkézett volt a fogazata, késként segítve a ragadozókat a hús elfűrészelésében. A Microraptor fogai azonban csak egyik oldalt voltak csipkézettek és előrefelé dőltek. A jelek szerint a Microraptor egyszerűen felnyársalta fogaival a halakat.

A szakember a kétfedelű repülőgépéhez hasonlította a Microraptor szárnyainak alakját. Az állat hosszú kontúrtollakkal rendelkezett, amelyek aerodinamikus felületet alkottak a karokon, a farkon és a lábakon is. Persons szerint az állat képes volt rövid, irányított repüléseket végezni. Ez az első bizonyíték arra, hogy egy szárnyas ragadozó - a Dromaeosauridae család tagja - sikerrel vadászott halakra is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!