Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halat evett a repülő dinoszaurusz

2013.04.23. 17:26

Apró madarak és fákon élő emlősállatok mellett hal is szerepelt a Microraptor nevű apró, repülő dinoszaurusz étrendjében - derült ki a kanadai Albertai Egyetem által vezetett kutatás eredményeiből, amelyek szerint az őshüllő a magasból lecsapva ragadta meg vízben úszó áldozatait.

Az egyetem őslénytani tanszékének végzős hallgatója, Scott Persons szerint a Microraptor halászati képességeire vonatkozó új ismereteket a Kínában talált fosszilis maradványoknak köszönhetik. A szakember szerint rendkívüli szerencséjük volt, hogy rátaláltak a Microraptor-maradványra a vulkáni hamuban, és hogy az állat gyomortartalmát is könnyedén tudták azonosítani.

Az őslénykutatók eddig úgy vélték, hogy a microraptorok, amelyek nagyjából akkorák voltak, mint a mai sólymok, fákon éltek és kizárólag apró madarakkal és mókus méretű emlősökkel táplálkoztak. Most azonban már tudjuk, hogy a Microraptor különböző terepeken vadászott és színes étrendje volt. Kihasználta, hogy gazdag volt a zsákmánykínálat a 120 millió évvel ezelőtti, korai krétakorszakbeli nedves és erdős környezetben. A fosszília vizsgálatából kiderült, hogy az állat fogai alkalmazkodtak a halakhoz hasonló csúszós, ficánkoló állatok megragadásához. A kutatók korábban megállapították, hogy a legtöbb húsevő dinoszaurusznak mindkét oldalt csipkézett volt a fogazata, késként segítve a ragadozókat a hús elfűrészelésében. A Microraptor fogai azonban csak egyik oldalt voltak csipkézettek és előrefelé dőltek. A jelek szerint a Microraptor egyszerűen felnyársalta fogaival a halakat.

A szakember a kétfedelű repülőgépéhez hasonlította a Microraptor szárnyainak alakját. Az állat hosszú kontúrtollakkal rendelkezett, amelyek aerodinamikus felületet alkottak a karokon, a farkon és a lábakon is. Persons szerint az állat képes volt rövid, irányított repüléseket végezni. Ez az első bizonyíték arra, hogy egy szárnyas ragadozó - a Dromaeosauridae család tagja - sikerrel vadászott halakra is.