Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fantasztikus képek az évszázad üstököséről

2013.04.24. 08:28

Az idén télre várt ISON üstökös még 634 millió kilométer távolságra van tőlünk, de ez nem akadályozta meg a NASA szakembereit abban, hogy a Hubble űrteleszkóppal olyan fényképet készítsenek az égitestről, mintha az már itt járna a szomszédban.

A várakozások szerint az ISON a valaha látott legfényesebb üstökösök egyikévé is válhat majd decemberben, amikor napközelbe ér. Az április 10-én készült képeken még alig volt közelebb hozzánk, mint a Jupiter, de a csillagászok szerint már most igazolódni látszik az a becslés, ami szerint a november-december környékén a közelünkbe érő üstökös látszólagos fényessége akár a teliholdét is elérheti majd.

A Hubble felvételei az üstökösről
A Hubble felvételei az üstökösről
Fotó: NASA, ESA, J.-Y. Li

Az üstökösöknek nincs saját fénye, úgy lesznek egyre világosabbak, ahogy a Naphoz közeledve egyre többet vernek vissza annak sugaraiból. Az üstökös csóvája is ezért nő meg, a fokozódó napsütés miatt folyamatosan olvad ki az üstökös kőzetdarabjait összetartó jég. Az ISON kómája, vagyis a jégből kiolvadó gázok és szilikátok alkotta légkörszerű terület a mérések szerint most 5000 kilométer átmérőjű, a mögötte látható csóva 92 000 kilométer hosszú. Az április 10-i képek számítógéppel feljavított változatán az ISON kómájának összetétele is jól megfigyelhető. Ehhez képest meglepő, hogy az üstökös magja milyen kicsi: átmérője mindössze 4,8 és 6,5 kilométer közötti.

Többek között a kis mag miatt olyan nehéz megjósolni az ISON viselkedését, de a csillagászok szerint az sem segít, hogy ez az első alkalom, hogy az üstökös a Naprendszer belső területeire is eljut. A jelenlegi számítások szerint az üstökös nem jelent veszélyt a Földre, a Naphoz viszont nagyon közel kerül, mert pályája alig 730 ezer kilométerre vezet majd el csillagunk felszínétől.

Az ISON-t, vagy hivatalos nevén a C/2012 S1-et még 2012 szeptemberében fedezte fel két orosz amatőr csillagász, Vitalij Nevszkij és Artyom Novicsonok. A NASA nemzetközi kooperációt hirdetett az üstökös minél hatékonyabb megfigyelésére, amiben számos csillagász, földi távcső és jó néhány űreszköz is részt vesz. A Hubble a megfigyelés egyik kulcsszereplője.