Valér
-1 °C
0 °C

Látványos videó a SpaceX rakétatesztjéről

2013.04.24. 17:23

A SpaceX nevű, űrkutatással foglalkozó magáncég tesztrakétájával lassan készen áll arra, hogy működő indítási platformot hozzon össze: a mostani teszten minden eddiginél magasabbra repült, mielőtt könnyedén landolt volna indítási állásán.

A Grasshopper nevű prototípus április 19-én 250 méter magasra repült, egy rövid szakaszon lebegett, majd visszatért a Földre, a cég texasi, McGregorban lévő létesítményére. Az egyperces teszt a Grasshopper ötödik repülése volt. A mostani kiruccanás megháromszorozta a rakéta eddigi, nyolcvanméteres rekordját, amelyet még március hetedikén ért el.

A SpaceX videót is készített a repülésről, az egyik kamerát egy miniatűr, hatrotoros hexakopterre rakták. Nem csupán a drámai felvételek kedvéért; a teszteléshez szükségük volt ezekre a felvételekre. A készítőknek humorérzékük is van, érdemes a zenei aláfestést is figyelni, Johnny Cashtől hallhatjuk a Ring of Fire című számot.

A Grasshopper Merlin típusú hajtóművet használ (a Falcon–9-en is ilyenek vannak, de kilenc, míg a Grasshopperen csak egy), és állva landol négy fémlábán. A SpaceX arra használja ezt a tesztmodellt, hogy egy teljesen újrahasznosítható rakétát építsen. Ezzel jóval olcsóbbá és hatékonyabbá tehetnék az űrrepüléseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!