Judit
2 °C
7 °C

4400 éves női csontvázat találtak

2013.04.24. 15:22

Arany ékszereket viselő, 4400 éves női csontvázra bukkantak régészek a délkelet-angliai Windsor melletti kőfejtő területén: a szakemberek szerint a korabeli elit egy tagját találhatták meg. A régészek szerint Windsor az általánosan véltnél már jóval korábban népszerű volt az előkelőségek körében.

A szakemberek szerint a több mint négyezer éve meghalt nő majdnem biztosan a helyi uralkodó elit tagja volt. A mostani a legkorábbról származó, arany ékszerekkel díszített női csontváz, amelyet valaha találtak Nagy-Britanniában – adta hírül az Independent című brit lap internetes oldala.

A nagyjából negyvenéves nőt csőalakban összetekert aranylapocskákból, borostyánkő- és lignitgyöngyökből álló nyaklánccal temették el, mindössze egy vagy két évszázaddal a mintegy hatvan mérföldre délnyugatra fekvő Stonehenge megépítését követően. A szakemberek szerint a gombok, amelyek valószínűleg a mára semmivé foszlott halotti ruhát tartották össze, ugyancsak borostyánkőből készültek, és a jelek szerint a nőt lignitgyöngyökből készült karkötővel is feldíszítették.

Az ásatási munkálatokat vezető Gareth Chaffey – a Wessex Archaeology nevű vállalat munkatársa – úgy véli, hogy a nő hatalommal bíró ember lehetett: talán a mai hercegnők vagy királynők prehisztorikus megfelelője volt. A szakemberek szerint a kőrézkor idején Nagy-Britannia ezen részén élő magas státusú férfiak közül sokan jelentős aranyvagyonnal rendelkeztek, ám ez az első alkalom, hogy a régészek olyan, a korszakból származó nő maradványaira bukkantak, aki hasonló vagyonnal bírhatott.

A szakemberek úgy vélik, hogy az ékszerekhez használt arany a több száz mérfölddel nyugatra fekvő területekről, a borostyánkő majdnem biztosan a szigetország északi-tengeri partvidékéről, míg a lignit szintén Nagy-Britannia területéről származott eredetileg. A prehisztorikus előkelőség temetési szertartása során testét úgy helyezték el, hogy karjai egy geometriai formákkal díszített, 25 centiméter magas ivóedény köré fonódjanak.

A régészek nagy jelentőséget tulajdonítanak annak a ténynek, hogy a nőt fejével dél felé temették el. A Stonehenge korszakában a férfiakat és nőket gyakran ellentétes irányban földelték el: míg az előbbiek feje észak, addig az utóbbiaké dél felé nézett. Az utóbbi években Európa-szerte végzett régészeti és antropológiai vizsgálatok eredményei azt sugallják, hogy míg a nőket a meleg és napos déllel hozták összefüggésbe, addig a férfiak a hidegebb és keményebb északkal azonosították magukat.

A nő csontvázára és ékszereire 18 hónappal ezelőtt bukkantak rá a régészek, ám az első vizsgálatok befejezéséig nem akarták nyilvánosságra hozni felfedezésüket. A lelet a délkelet-angliai Windsor melletti kőfejtő területén immár tíz éve tartó ásatás során került felszínre. A lelőhely idáig többek között négy darab hatezer éves ház maradványaival, negyven bronzkori sírral, három tanyakomplexum és számos vaskori település maradványaival örvendeztette meg a régészeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?