Márk
12 °C
26 °C

A Balatont fotózta az ISS űrhajósa

2013.04.25. 18:12

Chris Hadfield kanadai űrhajós, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének jelenlegi parancsnoka csütörtök délután egy olyan űrfotóval frissítette Twitter-csatornáját, ami a Balatont ábrázolja. „Balaton, Magyarország. A tó remek nyaralóhely, körülötte a tavaszi zöldellés látható” – írta az űrhajós a fotóhoz.

Hadfield valószínűleg volt már a Balatonnál, hiszen az űrhajós februárban Budapestet is lefotózta, és akkor menye magyar családját üdvözölte a kommentárban.

balcsi
Fotó: ISS

Hadfield az utóbbi évek legnépszerűbb űrhajósa, igazi sztár, aki példás oktatómunkát végez az űrben. Nemrég például diákok kérésére megmutatta, mi történik a mikrogravitációban egy kicsavart törölközővel, és hogy az űrhajósok hogyan mosnak fogat. Viccelődni is szeret, januárban egy Twitter-üzenetből kiindulva gyakorlatilag egy Star Trek-epizódot kerekített a szereplőket alakító színészek bevonásával, de hozzá köthető az első űrben felvett dal is (az űrállomáson régóta van gitár, az űrhajós viszont vitt új húrokat), sőt az első űrkoncert is.

A kanadai űrhajóst 2012. december 19-én küldték fel egy Szojuz segítségével. A tervek szerint visszatérése május közepén várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!