Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elképesztően apró rovarokat találtak

2013.04.25. 12:08

Új rovart találták kanadai kutatók Costa Ricán: a Tinkerbella nana nevű faj a parányfürkészek családjába és a fullánkosdarázs-alkatúak alrendjébe tartozik. Lényegében paraziták, amik más rovarok tojásain és lárváin élnek. Ez a tulajdonság hasznos a gazdálkodóknak, akik néha kifejezetten a kártevők ellen használják őket.

tinkerbell-fly-130424
Fotó: John T. Huber / livescience.com

Több parányfürkész nagyon apró: a Hawaii-n előforduló Kikiki huna például csak 0,13 milliméter hosszú, ez körülbelül egy ceruza hegyének átmérője. Emiatt nagyon nehéz rájuk találni, de a kanadai John Huber of Natural Resources kutatói sikeresen vették ezt az akadályt: avarban, leveleken lévő tojásokon keresték az apró teremtményeket, Costa Rica Alajeula tartományában.

Így találtak rá a Tinkerbella nanára, amelynek egyetlen egyede sem volt hosszabb 250 mikrométernél. Összehasonlításul: a mikrométer a milliméter ezredrésze.

Mikroszkóp alatt azért jól láthatók ezek a rovatok is: hosszú szárnyaik vannak, amelyek hajszerű képződményben végződnek. Formájuk csökkenti a turbulenciát, így könnyedén repülhetnek – ehhez másodpercenként százszor mozgatják szárnyukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!