Viola
-6 °C
-2 °C

Katicabogár-invázió a bevásárlóközpontban

2013.04.25. 17:22

72 ezer katicabogarat engedtek szabadon egy amerikai bevásárló- és szórakoztatóközpontban, hogy hadat üzenjenek a zárt épületkomplexumban élősködő levéltetveknek. A Minnesota állambeli Bloomingtonban található Mall of America nevű központba a megnyitás előtt harmincezer növényt - köztük 400 fát - telepítettek, hogy természetes légtisztítóként szolgáljanak. Csakhogy a zöld növényzettel együtt jöttek a levéltetvek is, amelyek azóta elszaporodtak a hatalmas, hét futballstadionnyi alapterületű komplexumban. A levéltetveknek van azonban egy ősellenségük: a katicabogár.

A központ már korábban is igénybe vette a bogarak szolgáltatását rovarirtó szerek alkalmazása helyett. Bár kezdetben akadtak vásárlók, akik attól féltek, hogy a katicák rászállnak az ételre, a szóvivő közölte, hogy szinte kizárólag a növényeken tanyáznak, és nem igazán érdekli őket az emberi ennivaló.

A komplexumnak nem ez az egyetlen természetbarát kezdeményezése. Az éttermeiből kikerülő elhasználódott zsírt biodízellé alakítják át házon belül, és azzal üzemeltetik a biztonsági szolgálat járműveit. Bár arrafelé kemények a telek, az épületnek nincs központi fűtőrendszere: zöld megoldásként a nap melegét használják fűtésre a 1,5 kilométernyire elnyúló tetőablakokon keresztül.

A 390 ezer négyzetméter alapterületű központot 1992-ben adták át. Évente több mint negyvenmillió látogatót fogad (nyolcszor annyit, amennyi Minnesota állam teljes lakossága), alkalmazottainak a száma tizenkétezer. Három szintjén közel 530 üzlet található, parkolójának befogadóképessége 12 300 jármű.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!