Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kamikazerobottal takarítanák az űrszemetet

2013.04.26. 12:12

Hálót, szigonyt és kamikazerobotokat is bevetnének a földi kommunikációs műholdakat veszélyeztető űrszemét eltakarítására - hangzott el egy tudományos konferencián csütörtökön Németországban. A Föld körüli pályán számtalan mesterséges égitest kering, értékük összesen mintegy százmilliárd dollár. Ezeket a műholdakat azonban folyamatosan veszélyezteti a környezetükben felhalmozódott űrszemét, amelynek begyűjtése, megsemmisítése jó ideje foglalkoztatja a tudósokat.

„Bármit is találunk ki, nem lesz olcsó megoldás. De mérlegelni kell, hogy a probléma megoldásába ölt összeg hogyan arányul az orbitális pályán lévő infrastruktúra esetleges elvesztéséhez” - jelentette ki Heiner Klinkrad, az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) űrszemétszakértője a témáról rendezett darmstadti nemzetközi konferencián.

Szakértői becslések szerint 27-29 ezer tízcentis vagy annál nagyobb objektum kering a Föld körül nyolcvanszor akkora sebességgel, mint egy utasszállító repülőgép. Ezek mindegyike képes megsemmisíteni egy szatellitet. Ráadásul egyetlen milliméteres nagyságú űrszemét is - amibőlAz E úgy 160 millió száguld Föld-közelben - képes arra, hogy tönkretegyen egy érzékeny űreszközt.

„Egy lézer”

Thomas Schildknecht, a Berni Egyetem csillagásza járható útnak vélte egy hálóval és szigonnyal felszerelt műhold felküldését a hulladék begyűjtésére. A tudós azonban azt a megoldást is alkalmasnak találta, hogy egy műholdról bombázzák elektromosan töltött atomokkal vagy ionokkal az űrszemetet, hogy lelassítsák, és visszahulljon a Földre. A Földről pedig lézersugárral pusztíthatnák hasonló módon a nagyon apró űrszemetet.

A nagy űrhulladékok - mint a 8100 kilogrammos, tavaly elromlott Envisat műhold - esetében szóba jöhet egy olyan űrrobot felküldése, amely kamikazeakcióval, de biztonságosan hajtja végre misszióját. A konferencián elhangzott, hogy egy-egy ilyen küldetés ára elérheti a 200 millió dollárt.

Az ESA képviselői hangsúlyozták, hogy mielőbb lépéseket kell tenni a megoldás felé, mivel az egyre veszélyesebbé váló űrszemét mennyisége folyamatosan nő a Föld körül. Klinkrad szerint évente legalább 5-10 nagyobb hulladékként keringő űrobjektumot kellene begyűjteni ahhoz, hogy megelőzzék a Kessler-szindrómaként ismert jelenséget, amikor a néhány nagyobb ütközés nyomán keletkező törmelékkel jelentősen megnő a veszélyes űrszemét mennyisége.

Mindeddig ritkán fordultak elő nagyobb ütközések, de a tudósok szerint csak idő kérdése, mielőtt bekövetkezhet egy újabb, és a szétesett űrobjektumok apró űrszemétként még nagyobb veszélyt jelentenek, mivel azokat nehezebb eltakarítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?