Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikeresen dokkolt a Progressz űrhajó

2013.04.26. 19:23

Bár nem nyílt ki a dokkoláshoz szükséges navigációs antennája, a Progressz orosz teherűrhajó automata üzemmódban sikeresen hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz - jelentették be a koroljovi orosz űrközpontban. A Progressz M-19M több mint 2,5 tonna rakománnyal a fedélzetén szerdán indult az űrállomáshoz. Vitalij Lopota, az űreszközöket gyártó, Enyergija nevű cég igazgatója a koroljovi tájékoztatón úgy fogalmazott: "nem veszíthettük el a Progresszt, az űrrakétával együtt 200 millió dollárba került". Azt is hozzátette, hogy az űrállomáson mindenből van tartalék.

Vlagyimir Popovkin, az orosz szövetségi űrhivatal (Roszkozmosz) vezetője kijelentette, hogy ha a Progressz nem tudott volna dokkolni, egy tartalékűrhajót indítottak volna útnak az űrállomásra. Hozzátette, hogy az Enyergija űripari vállalattal közösen kidolgozzák a hibák kiküszöbölését szolgáló intézkedéseket. Popovkin elismerte, hogy a dokkolás nem egészen rendben zajlott, mivel a Kursz nevű navigációs antenna nem nyílt ki, de kijelentette, hogy a teherűrhajóval több gond nem lesz. Azt is közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok nem hajtanak majd végre semmilyen beavatkozást a Progressz antennájánál biztonsági okokból.

A Progressz M-19M rakományában tudományos felszerelés, üzemanyag, oxigén és víz, valamint élelmiszer található. Az űrhajó két nap alatt tette meg az utat a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az orosz űrkutatás és űripar az elmúlt egy évben több kudarcot szenvedett el. A legnagyobb kárt tavaly a Fobosz-Grunt űrszonda elvesztése okozta. Az 5 milliárd rubel (36,8 milliárd forint) költségű, novemberben útjára indított misszió célja az volt, hogy a szonda eljusson a Mars Phobos nevű holdjára, és onnan talajmintát hozzon.