A növények lassítják a felmelegedést

2013.04.29. 10:02

A Helsinki Egyetem legújabb kutatása szerint a növények olyan gázokat bocsátanak ki a levegő melegedésekor, amelyek segítik a felhőképződést, hogy azok hűtsék a légkört. Az új tanulmány arra mutatott rá, hogy ezek a természetes gázok felszaporodnak a légkörben a hőmérséklet emelkedésével.

A növények is részei a folyamatnak, állítja a vizsgálatokat vezető kutató, Pauli Paasonen. A tudósok eddig is tudták, hogy vannak olyan gázok, amelyek hűtő hatással bírnak azzal, hogy visszatükrözik a napfényt és segítenek a felhőformálásban. Ezek a légnemű részecskék sok helyről származhatnak, az emberi tevékenység részeként is a levegőbe kerülhetnek.

A növényekből származó részecskékről eddig nem sokat tudtak a kutatók. A növények által kibocsátott részecskék összetapadnak más anyagokkal, a nagyobb részecskék pedig visszatükrözhetik a napfényt és az felhőcseppek alapját képezik. A mostani kutatás kiderítette, hogy minél melegebb van, annál több ilyen gázt bocsátanak ki a növények.

Mindenki ismeri az erdő illatát, ezt az illatot ezek a gázok okozzák – magyarázta Ari Asmi, a Helsinki Egyetem kutatója, aki szintén részt vett a kutatásban. A kutatáshoz szükséges adatokat tizenegy különböző helyről szedték össze.

Globális szinten ez a megnövekedett kibocsátás elenyésző, a klímaváltozás alig egy százalékát teszi ki, így ez nem véd meg minket a felmelegedés hatásaitól. Paasonen szerint a kutatások azért fontosak, mert így segít megérteni a teljes folyamatot és idővel akár segíthet is a felmelegedés elleni harcban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön