Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A növények lassítják a felmelegedést

2013.04.29. 10:02

A Helsinki Egyetem legújabb kutatása szerint a növények olyan gázokat bocsátanak ki a levegő melegedésekor, amelyek segítik a felhőképződést, hogy azok hűtsék a légkört. Az új tanulmány arra mutatott rá, hogy ezek a természetes gázok felszaporodnak a légkörben a hőmérséklet emelkedésével.

A növények is részei a folyamatnak, állítja a vizsgálatokat vezető kutató, Pauli Paasonen. A tudósok eddig is tudták, hogy vannak olyan gázok, amelyek hűtő hatással bírnak azzal, hogy visszatükrözik a napfényt és segítenek a felhőformálásban. Ezek a légnemű részecskék sok helyről származhatnak, az emberi tevékenység részeként is a levegőbe kerülhetnek.

A növényekből származó részecskékről eddig nem sokat tudtak a kutatók. A növények által kibocsátott részecskék összetapadnak más anyagokkal, a nagyobb részecskék pedig visszatükrözhetik a napfényt és az felhőcseppek alapját képezik. A mostani kutatás kiderítette, hogy minél melegebb van, annál több ilyen gázt bocsátanak ki a növények.

Mindenki ismeri az erdő illatát, ezt az illatot ezek a gázok okozzák – magyarázta Ari Asmi, a Helsinki Egyetem kutatója, aki szintén részt vett a kutatásban. A kutatáshoz szükséges adatokat tizenegy különböző helyről szedték össze.

Globális szinten ez a megnövekedett kibocsátás elenyésző, a klímaváltozás alig egy százalékát teszi ki, így ez nem véd meg minket a felmelegedés hatásaitól. Paasonen szerint a kutatások azért fontosak, mert így segít megérteni a teljes folyamatot és idővel akár segíthet is a felmelegedés elleni harcban.