Árpád
-2 °C
3 °C

Rálőttek a 43 éves Lunohod macskaszemére

2013.04.29. 17:00

A Szovjetunió több mint négy évtizeddel ezelőtt lőtte fel a Holdra a Lunohod–1 űrszondát. Ez volt a világ első távirányítású űrjárműve, amely sikeresen landolt egy másik égitesten. A nyolckerekű űrszondát a Luna 17 leszállóegységgel vitték el a Holdig, ahol 1970. november 17-én landoltak.

moon-laser-lunokhod1-rover
Fotó: Jean-Marie Torre / Côte d’Azur Observatory

Az űrszondán volt egy francia gyártmányú lézeres fényvisszaverő (magyarul macskaszem), amely 14 háromszögletű prizma segítségével küldte vissza a Földre a ráirányuló lézer fényét. Az űrkutatók először 1971. szeptember 14-én próbálták felvenni a kapcsolatot a holdjáróval, sikertelenül. Nagyon úgy tűnt, hogy a jármű egyik alkatrésze tönkrement.

1971. október 4-én, 11 holdi nap eltelte után (ami 322 földi nap), ért véget az Lunohod–1 küldetése. Sokáig senki sem próbálta célba venni a holdjárót, mondta Jean-Marie Torre, a franciaországi Côte d'Azur Obszervatórium kutatója. A csillagvizsgáló munkatársai azonban tettek néhány kísérletet a Calernben lévő Grasse lézeres távolságmérővel, és márciusban sikerült észlelniük a visszaverődött jeleket.

lunokhod-1-moon-rover
Fotó: NASA

A Lunohod–1 bemérését több tényező akadályozhatta, például poros lehetett a fényvisszaverő, esetleg bezáródott, vagy olyan helyen állt a szonda, ami a Földről nem látható. A rossz időjárás miatt a tudósok nem tudták pontosan megállapítani, hogy milyen hatékonysággal működnek a Lunohod–1 prizmái, de a pozitív eredmény eléggé felcsigázta az érdeklődésüket ahhoz, hogy folytassák a próbálkozást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?