Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Afrikából származnak a dinoszauruszok

2013.04.30. 14:11

Tíz millió évvel a világ legnagyobb kihalási eseménye után egy új faj kezdett elszaporodni Pangea kontinens azon területén, amely ma Tanzániához és Zambiához tartozik. Ezek voltak a dinoszauruszok.

Asilisaurus
Asilisaurus
Fotó: Marlene Donnelly / Museum of Natural History

A legújabb kutatások szerint 252,3 millió évvel ezelőtt az élőlények kilencven százaléka kipusztult a Földön, mindez teret engedett az állat- és növényvilág teljes átalakulásának. A káoszból a dinoszauruszok jöttek ki győztesen, elhozva a dinoszauruszok korát, amelynek egy másik kihalási esemény vetett véget.

A győztesek közé tartoztak a silesaurusok, amelyek a későbbi dinoszauruszok növényevő ősei voltak. Tanzániában találtak egy példányt, ez az Asilisaurus kongwe. Termetre akkora, mint egy közepes kutya, de hosszú combjai voltak. Egy másik fosszíliát is találtak a környéket, a Nyasasaurus parringtoni, amely egy labratorhoz hasonlított méreten, nagyjából másfél méter hosszú farokkal.

A Nyasasaurus parringtoni a legősibb ismert dinoszaurusz, vagy legalábbis a dinoszaurusszal rokonságban lévő állat, amit ismernek. A paleontológusok nem tudják eldönteni, hogy valóban dinoszauruszról van-e szó, mert nagyon kis részét találták meg az állatnak.

Kenneth Angielczyk kutatásvezető hét különböző ásatás során találta az állatokat. Ezen kívül még egy négylábú állat nyomait is felfedezték, amely ötmillió évvel a kihalási esemény előtt élhetett és egyet, amely tízmillió évvel utána.

A kihalási esemény okairól nem sokat tudnak a kutatók, okozhatta vulkáni aktivitás, meteorit becsapódás vagy szélsőséges globális felmelegedés is. Az esemény előtt a négylábúak 35 százaléka a kutatott területen élt. Tízmillió évvel az esemény után az élőlényeknek csak a hét százalékát találták meg ugyanazon a területen. A túlélők között voltak az archosaurusok, ők voltak a krokodilok, madarak és dinoszauruszok ősei. A cynodontok is túlélték a tömeges kipusztulást, ezek voltak a későbbi emlősök ősei.

A mai Afrika az őskontinens, Pangea déli részén volt. A tanulmány szerzői szerint a dinoszauruszok itt fejlődtek ki, a Gondwanalandnak nevezett területen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!