Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Találtak egy galaxist, ami nem létezhetne

2013.04.30. 15:26
A Hubble űrteleszkóp segítségével lefotóztak egy spirálgalaxist, amely a világegyetem kialakulásának az elején létezhetett. A fotót 2012. júliusában fényképezte a Hubble, amikor háromszáz nagyon távoli galaxisról készítettek felvételeket, hogy többet megtudjanak a világegyetem kezdetéről.

A spirálgalaxis nagyjából 10,7 milliárd fényévnyire van az Földtől, vagyis hárommilliárd évvel az ősrobbanás után keletkezhetett. Akkoriban még nem léteztek spirális galaxisok. A galaxisok többsége formátlan, szabálytalan és esetlen volt, nem volt bennük semmi szimmetria – magyarázta Alice Shapley, az UCLA professzora. Az első galaxisok többsége leginkább egy vonatroncsra hasonlított.

Ezek után nem véletlen, hogy az első felmerülő kérdés, hogy a most talált galaxis miért ennyire különböző és miért ilyen szép. A BX442 pont úgy néz ki, mint egy közeli galaxis. A világegyetem kialakulása után a galaxisok gyakran összeütköztek, az intergalaktikus területek gázokkal voltak tele, amelyek csillagok kialakulásához szolgáltattak alapanyagot. Ezek a csillagok sokkal gyorsabban keletkeztek és haltak meg, mint a maiak, a világegyetem sokkal unalmasabb a kezdeti időszakhoz képest. A galaxisoknak is több típusát ismerjük, az egyik ezek közül a spirálgalaxis, ilyen például a Tejútrendszer. David Law, a Toronto egyetem kutatója megdöbbentőnek nevezi, hogy ez a galaxis létezik, a mai ismereteink szerint a világegyetem korai időszakában egyszerűen nem alakulhatott ki ilyen spirális szerkezet.

6a00d8341bf7f753ef019101a4fb28970c

Ráadásul a BX442 hatalmas, sokkal nagyobb, mint az akkori galaxisok. Alice Shapley és David Law csillagászok csak harminc olyan galaxist ismernek, amely ennyire masszív, mint ez. A csillagászok a Hawaii W.M. Keck csillagvizsgálóból is megvizsgálták a BX442 környékét, és bebizonyosodott, hogy tényleg egy spirálgalaxisról van szó, nem két csillaghalmazról.

Law és Shaley szerint a válasz a szomszédos törpegalaxisban és az általa okozott gravitációs vonzásban keresendő. Több szimulációt is elvégeztek az Arizona Egyetemen és kiderült, hogy egy kisebb galaxis is átalakulhat olyanná, mint a BX442. A kutatók most más hullámhosszokon készítenek képeket a galaxisról, ezzel kiderülhet, milyen csillagok alkotják. A BX442 kapocs lehet a korai és a ma is ismert galaxisok között, vizsgálatával megérthetik, hogyan alakulnak ki a spirálgalaxisok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?