Éppenhogy elkerülte az űrszemetet az űrteleszkóp

2013.05.02. 16:27

A NASA 690 millió dolláros teleszkópja majdnem összeütközött a szovjet korszakból származó űrszeméttel. A Fermi gamma-sugár űrtávcső keringési pályája viszonylag alacsony, 550 kilométer körüli, nagyjából 95 percenként kerüli meg a Földet.

A NASA csak most április 30-án jelentette be, hogy tavaly áprilisban éppenhogy sikerült elkerülni a másfél tonnás, már nem működő Cosmos 1805-öt. Egy videót is készítettek az eseményről. A katasztrófa elkerüléséhez arra kellett utasítani a teleszkópot, hogy mozduljon el a felé sodródó műhold útjából.

A mérnökök négy nappal az ütközés előtt kaptak riasztást, hogy a Cosmos 1805 veszélyesen közel kerülhet. Ez 213,4 métert jelent, ami az űrben elég közelinek számít. A teleszkópot irányító csapat kiszámította, hogy nagyjából 30 ezredmásodpercen múlik a két test összeütközése.

Az orosz műhold tehát 43452 km/órás sebességgel száguldott a távcső felé. Ha összeütköztek volna, 2,5 tonna robbanóanyagnak megfelelő energia szabadult volna fel. Egyértelmű volt, hogy a Fermit el kell mozdítani az útból. Az egész művelet olyan volt, mintha egy héttel előre meg kellett volna mondani, hogy egy adott helyen esni fog-e az eső – dramatizálta a helyzetet Eric Stoneking vezetőmérnök. A két tárgyat végül kilenc kilométeres távolságba vitték egymástól.

A NASA 2008 júniusában bocsátotta fel az űrbe a Fermi gamma-sugár távcsövet. A gamma-sugárzás tartományában kutató űrteleszkóp asztrofizikai és csillagászati jelenségeket, például aktív galaxismagokat, gamma-kitöréseket tanulmányoz.  • Hírek
  • Babaváró hitel