Kornélia
-1 °C
15 °C

Lóhúsbotrány: mi lehet a megoldás?

2013.05.06. 13:48

Tonio Borg, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős tagja azt javasolta, hogy egyszerűsítsék az állategészségügyre és növényvédelemre vonatkozó szabályokat, és tegyék hatékonyabbá az agrártermékek ellenőrzését.

Borg elmondta, hogy az agrár-élelmiszeripar a második legnagyobb, 750 milliárd euró értéket előállító szektor, amely 48 millió embernek ad munkát. Bár az élelmiszerbiztonsági előírások az egész világon Európában a legjobbak, a közelmúlt lóhúsbotránya is rámutatott, hogy van még hova fejlődni – még akkor is, ha a mostani helyzet senki egészségét nem veszélyeztette. Borg ugyanakkor úgy látja, hogy okosabb szabályok révén biztonságosabb élelmiszerek készülhetnének.

A szektort jelenleg hetven előírás alapján szabályozzák; az új javaslat ezeknek a számát ötre csökkentené. Ezek közül az egyik csak állategészségügyi kérdéseket szabályozna, és egységes rendszerbe foglalná az állatok betegségeinek azonosítását és ellenőrzését. A bizottság reméli, hogy ez a termelők és állatorvosok számára is megkönnyíti majd a gyors reagálást, és minimálisra csökkenthető a fogyasztókra és az állatállományra veszélyes betegségek hatása.

A javaslat a növény-egészségügyi előírásokat is megváltoztatná az újfajta kártevők európai megjelenése miatt: nagyobb hangsúlyt helyezne az unión kívülről származó termékek ellenőrzésére és a termékek nyomon követésére az egységes piacon. A szervezet a tagállamok által használt eszközöket is fejlesztené, hogy ellenőrizhessék az uniós előírások betartását.