Stephen Hawking nem megy Izraelbe

2013.05.09. 14:31

Stephen Hawking nem vesz részt az Izraelben megrendezésre kerülő júniusi Elnöki Konferencián. A világhírű brit fizikus azzal magyarázta a döntését, hogy ezzel a tanácskozás elleni bojkottra felszólító palesztin tudósok kérését tartja tiszteletben. A bojkottkampányt palesztinok és baloldali izraeliek irányítják, akik ellenzik Izrael palesztinokkal szembeni politikáját és igyekeznek ehhez minél nevesebb támogatókat megnyerni.

A Cambridge-i Egyetem korábban a 71 éves, tolószékhez kötött fizikus egészségi állapotával magyarázta a döntést. Szerdán azonban kiadtak egy közleményt, amelyben azt írják, hogy Hawking a bojkotthoz csatlakozott, amelyet palesztint tudósok hirdettek meg a palesztin területek izraeli megszállása miatt. Bár Hawking először elfogadta a meghívást a Simon Peresz izraeli elnök által szervezett, Szembenézés a holnappal 2013 nevű konferenciára, a palesztin tudósoktól kapott levél hatására meggondolta magát.

„Számos e-mailt kaptam palesztin tudósoktól. Egyhangúlag kérték, hogy tartsam tiszteletben a bojkottot” – idézte a Hawking által a múlt héten a szervezőknek küldött levelet a brit székhelyű Palesztin Szolidaritási Kampány (PSC). A szervezet szerint a fizikus azt a véleményüket is osztja, hogy a jelenlegi izraeli kormány politikája várhatóan katasztrófához vezet.

Iszrael Maimon, a tanácskozás elnöke szerint Hawking döntése indokolatlan és helytelen. Úgy vélte, a bojkott összeegyeztethetetlen a nyílt, demokratikus dialógussal. Az elnök hangsúlyozta, hogy a világ korábbi vezetői, például Bill Clinton, Mihail Gorbacsov és Tony Blair is részt vesznek a háromnapos tanácskozáson.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM