Egészségtelen az ukrajnai csapvíz

2013.05.11. 07:35

Egészségügyi és környezetvédelmi szakértők szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan a csapvíz Ukrajnában, ami máj- és emésztőszervi, továbbá idegrendszeri megbetegedéseket okozhat. A Korreszpondent hetilapnak nyilatkozó szakemberek elmondták, hogy az ukrajnai csapvíz az ország egész területén legfeljebb mosogatásra és felmosásra alkalmas. Bár a szakértők szerint egyetlen pohár csapvíz elfogyasztásától még senki nem lesz beteg, ha valaki éveken át issza, biztosan károsodik tőle az egészsége.

A Korreszpondent azt írja, hogy míg az Európai Unióban a csapvízben 70 káros anyag tartalmát mérik, az Egyesült Államokban 102-ét, Ukrajnában mindössze 30-ét. Az országban lévő laboratóriumokban nincsenek megfelelő berendezések, amikkel ki lehetne mutatni az ivóvízből európai normák szerinti 70 káros anyagot. Ugyanakkor a vizsgálatok kimutatták, hogy a vizsgált 30 anyag tekintetében sem mondható ihatónak az ukrajnai csapvíz.

Olcsóbb büntetést fizetni

Az ukrán környezetvédő szervezet, a Waternet idei mérései szerint Kijevben a csapvíz mangántartalma 70 százalékkal, az alumínium 52 százalékkal, a klór 42 százalékkal, a vas 8 százalékkal haladja meg az egészségügyi határértéket. Vidéken, főleg a kelet- és dél-ukrajnai ipari területeken a mutatók még ennél is rosszabbak.

Vladiszlav Goncsaruk, a víz összetételét vizsgáló intézet igazgatója szerint a csapvíz rossz minőségéről a régi, még a szovjet időkből származó csővezetékek, az elavult víztisztítási technikák és Dnyeper és a Deszna ipari szennyezése tehet. A mostani környezetvédelmi szabályozás is elhibázott, mivel az ipari vállalatoknak jobban megéri kifizetni a büntetést a tisztítatlan ipari víz folyókba engedéséért, mint drága pénzért betartaniuk a környezetvédelmi normákat. Az ukrajnai környezetvédők azért küzdenek, hogy szigorítsák a büntetéseket, és követelik, hogy zárassa be az állam a folyóvizeket szennyező cégeket.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM