Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Hazatér a legmenőbb űrhajós

2013.05.13. 20:01 Módosítva: 2013.05.14. 06:39
Talán a holdraszállás óta nem volt ennyire ismert űrhajós a világon: a néhány hónapja még szinte teljesen ismeretlen kanadai Chris Hadfield olyan népszerűséget hozott az űrkutatásnak, amire még a szakemberek sem számítottak. Az egész egy átgondolt stratégia része, de kellett hozzá egy gitár és Kirk kapitány is.

Magyar idő szerint kedd hajnalban Chris Hadfield kanadai űrhajós és két társa, Tom Marshburn és Roman Romanenko elhagyta a Nemzetközi Űrállomást, ahol az elmúlt öt és fél hónapban éltek. Az űrhajósok magyar idő szerint 1 óra 8 perckor léptek át a Szojuz kabinjába. Két és fél órával később a Szojuz már 12 kilométerre távolodott el az űrállomástól, itt már biztonságos beindítani a rakétákat.

A kabin számítógépe ezek után megcélozza a kazahsztáni leszállóhelyet, a Szojuz 230 méter/másodperces sebességgel száguldott a Föld felé, és csak 54 percre van szüksége ahhoz, hogy visszatérjen. Alig 15 perccel a landolás előtt még mindig hatalmas lesz a sebesség, ekkor nyílik ki a három fékezőernyő, ami 80 méter/másodperces (288 km/h) sebességre lassítja az űrjárművet. Földet éréskor még mindig 25 km/órás lesz a jármű sebessége, ami még elég gyors, de az űrhajósok ülése felfogja az ütést. Minden a terv szerint haladt, magyar idő szerint 4:31 perckor landolt az űrhajó.

Hadfiled és a hagyma

Chris Hadfield még az indulás előtt így nyilatkozott a visszaútról: „Izgatott vagyok a leszállás miatt. Eddig már kétszer jártam az űrben, mindkétszer űrsiklóval. Az űrsikló zökkenőmentesebben éri el a légkört, repülőgépként száll le. A Szojuz űrhajók meteoritszerűen érkeznek, és amikor leszállunk, ezt tudatjuk is a Földdel.”

Mi történik leszállás után?

Ahogy leszállnak az űrhajósok, az orosz, amerikai és kanadai űrügynökség munkatársai kiszabadítják a kabinból az űrhajósokat. Első útjuk az orvosi sátorba vezet, itt veszik le az űrruhát és cserélik fel valami kényelmesebbre. Az űrhajósok többségének segítségre van szüksége a járáshoz, de néhányan tudnak tenni pár lépést maguktól is. Az űrhajósokat a vizsgálat után helikopterrel szállítják egy kazah repülőtérre, ahol rövid ceremónián vesznek részt. A NASA két űrhajósát, Chris Hadfieldet és Tom Marshburnt utána azonnal repülőre ültetik és Houstonba szállítják. A húszórás út után sem pihenhetnek, azonnal megkezdik vizsgálni, milyen egészségügyi következményei voltak a súlytalanságnak a szervezetükre. Ehhez Hadfield űrben rögzített adatait is elemzik.

Az űrhajós öt és fél hónapot töltött az űrben, a küldetés vége felé egyre többször azon kapta magát, hogy szabadidejében kibámul az ablakon és a Földet nézi, mert „elképesztően ritka lehetőség, és minél többet szeretne magába fogadni a látványból”. Nagyon hiányzik neki majd ez, ugyanakkor a hazatérés is tartogat jó dolgokat, találkozik a családjával és a barátaival.

Néhány napja diákokkal beszélgetett a visszatérésről, és külön kiemelte, hogy végre olyan ételeket ehet, amelyeknek illatuk van, és nem egy zacskóban tálalják fel. Friss és roppanós ételt szeretne enni, érezni a kávé és a frissen sült kenyér illatát. Pedig arra is volt példa nemrég, hogy egy friss hagymát vágtak fel, és ettek meg jóízűen az Űrállomáson. Az eset kapcsán az is kiderült, hogy az űrben is lehet sírni a hagymától, de a könnycseppek nem lefelé esnek.

BJP6zeqCMAMVZTj.jpg large
Fotó: Chris Hadfield

A hagymás példából is látni, Chris Hadfield minden alkalmat megragadott űrben töltött hat hónapja alatt, hogy bemutassa, hogyan élnek az űrállomáson. Több tucatnyi videót készített, amelyben a legegyszerűbb élethelyzeteket mutatja be, hogyan kell fogat mosni, hogyan alszanak, hogyan esznek, hogyan borotválkoznak.

Egy gitár és Kirk kapitány

A kanadai űrhajós dokkolása a Nemzetközi Űrállomáson tavaly december 19-én szinte észrevétlen volt, csak az űrprogram és az űrkutatás iránt érdeklődők értesültek erről. Egy hét sem telt el, amikor felhívta magára a figyelmet azzal, hogy feltöltötte YouTube-ra az első űrben felvett dalt. A szaksajtó már ekkor felfigyelt rá, hiszen elkezdte rendszeresen használni a közösségi médiát és megosztotta az űrállomáson zajló élet érdekesebb pillanatait.

Az igazi, széles körű ismertséghez azonban kellett a szintén kanadai William Shatner is, aki Kirk kapitányt játszotta az eredeti Star Trekben. A két férfi beszélgetésébe a Star Trek további szereplői és Buzz Aldrin űrhajós is bekapcsolódtak. A folytatás már azon múlt, hogy Chris Hadfield hogyan tudja kihasználni a népszerűséget és a rá irányuló figyelmet. Az elmúlt hónapok alapján nyugodtan kijelenthetjük, nagyon jó érzékkel használta a közösségi médiát.

Végigfotózta a Földet

Az űrhajós számtalan csodálatos képet küldött az űrből, természeti jelenségekről, csodálatos tájakról, érdekes képződményekről készített fotókat. Többször lefényképezte Budapestet és egyszer a Balatont is. Budapesti képén menye Magyarországon élő családját is üdvözölte.

BDbA BvCYAApwCN.jpg large
Fotó: Chris Hadfield

Chris Hadfield egyébként járt már Magyarországon, fia esküvőjén. Sikerült telefonon elérnünk Kata Hadfieldet (született Török Katalint), Evan Hadfield feleségét – tőle tudtuk meg, hogy Chris Hadfield tudatosan készült az ismeretterjesztő munkára és közösségi szereplésre. Az űrhajós fiai javasolták apjuknak még felszállás előtt, hogy használja a Twittert, és azon keresztül mutassa be, hogyan élnek az űrállomáson, milyen tudományos munkát végeznek ott. Az ötlet bevált, Twitteren már több mint 750 ezren követik Hadfield tevékenységét, és a szám folyamatosan növekszik, alig két hónapja még csak 350 ezren voltak a követők.

Minden űrhajós szabadidős tevékenysége, hogy fényképeket készít a Földről, Hadfield elkezdte ezeket kiposztolni a Twitterre. A képeket fia, Evan Hadfield teszi át a többi közösségi oldalra, például Facebookra, Google+-ra, Tumblrre. Az űrhajósnak nagyon kevés a szabadideje, így Evan tájékoztatja őt minden nap a fontos és aktuális hírekről, minden nap kommunikálnak egymással, legtöbbször emailen, de az űrhajós bárkit felhívhat, így szoktak telefonon is beszélni. Például az ausztrál bozóttűzre is fia hívta fel a figyelmét, és javasolta, hogy készítsen képeket az űrből. A képek később bejárták a világsajtót.

Tudományos munka

Küldetése alatt nagyon sok kísérletet, tudományos kutatást végzett el. A Kanadai Űrügynökség több programon dolgozik az űrhajósok segítségével. A BCAT-C1 kísérletben a kolloidok viselkedését szeretnék megismerni. A BP Reg kísérletben az űrhajósok vérnyomását mérik folyamatosan, és arra keresik a választ, hogyan lehetne előrejelezni vagy megelőzni az ájulásokat, amelyek a súlytalansághoz hozzászokott űrhajósokkal fordulnak elő, miután visszatértek a Földre.

Hadfield és a Microflow
Hadfield és a Microflow
Fotó: Chris Hadfield

A Microflow egy olyan eszköz, amelynek segítségével azonnal elvégezhetők különböző tesztek, valójában egy minilabor, amely tíz percen belül jelzi a fertőzéseket, vizsgálja a vérsejteket, a stressz szintjét – Hadfield ezt is működtette. A Radi N2 projektben azt vizsgálták, hogy az űrhajósok mennyire vannak kitéve az űr háttérsugárzásának. A Vascular programban pedig a súlytalanság mellékhatásait elemzik, a szervezet ilyenkor hozzászokik a súlytalansághoz, mivel nem használják úgy az izmokat és csontokat, gyorsabban öregszik a szervezet, a csontokban például sokkal kevesebb kalcium marad.

Chris Hadfield magyar agykutatók kísérletében is segédkezett az űrben, az MTA Pszichológiai Kutatóintézet a súlytalanság körülményeihez történő alkalmazkodás folyamatát ismerné meg. A kísérleti személyek fejére elektródákat helyeznek, amelyekkel mérhetőek az agyi elektromos jeleket. A kísérlet menete, hogy az űrhajósok repülés előtt és azt követően is végrehajtják ugyanazt a feladatot, amit az űrben, így a gravitációban és gravitáció hiányában kapott eredményeket (reakcióidő, hibázás és az agyi elektromos jelek) össze tudnak hasonlítani. Az űrjahós Houstonba való megérkezése után három héten belül még négy alkalommal fogja elvégezni a tájékozódást, reakcióidőt és agyműködést vizsgáló kísérletet.

Inspirálja a gyerekeket

Hadfield tudományos tevékenységét elsősorban a kanadai űrügynökség koordinálja, de több helyről jönnek az ötletek, hogy milyen kísérleteket végezzen el. Egyik legérdekesebb és legnépszerűbb kísérletét is egy diák javaslatára végezte el: a diák arra volt kíváncsi, mi történik, ha kicsavarnak egy vizes törölközőt.

Az űrben a kicsavart törölköző is más

Az űrhajós egyébként is figyel a gyerekekre, motiválni próbálja őket, hogy elérjék álmaikat. Saját példáján keresztül inspirálja őket: amikor kilencévesen végignézte az Apollo–11 holdraszállását, eldöntötte, hogy űrhajós lesz, pedig Kanadának akkoriban nem is volt űrprogramja.

Hadfield tevékenysége nem várt népszerűséget hozott a Kanadai Űrügynökségnek is, Julie Simard kommunikációs tanácsadó azt nyilatkozta, hogy megtervezték előre a kommunikációt, de egyáltalán nem voltak felkészülve a reakciókra. Rajongói emailek ezreit kapják folyamatosan, ezek között vannak civilek, akiket fellelkesített Hadfield tevékenysége, tanárok, akik óráikon használják a kísérletek videóit, de akadnak filmproducerek és kiadók is.

Búcsú az Űrállomástól

Chris Hadfield ezzel a David Bowie dallal búcsúzott az űrállomástól

Mit hoz a jövő Chris Hadfieldnek? Még korábban azt nyilatkozta, hogy jelentkezik önkéntesnek egy Mars-utazásra, és még az egyirányú utat is bevállalná. De nem könnyű visszatérni az űrbe, hiszen az amerikai és orosz pilótákon kívül más nemzetek ritkán kapnak lehetőséget a repülésre. Ráadásul a kanadai űrközpontnál is vannak még pilóták, akik szívesen repülnének. Chris Hadfield így vallott tevékenységéről: „hatan vagyunk az űrben, hatmilliárd ember él a Földön. Ez az élmény annyira ritka, hogy kötelező megosztani másokkal.”

Hol tudja követni Chris Hadfieldet?

Facebookon itt tölti fel a képeket, és néha játszik is a követőivel. Nemrég azt kérdezte fizikus követőitől, hogy ha 8 kilométer/másodperces sebességgel kering Föld körüli pályán öt hónapon keresztül, akkor az általa észlelt idő mennyivel tér el a többiek által észlelt időtől. A válasz 0,0041 másodperc.

Twitterre tölti fel elsőként a képeket, sok érdekességet is posztol a mindennapi életéről, legutóbb például a visszatérés előkészületeiről. Hasonló szerepet tölt be a Google +-os hírfolyama is.

Tumblr blogja leginkább egy fotógyűjtemény, a Földről és az űrállomásról. YouTube-on pedig a videókat gyűjti.

Soundcloudra tölti fel az űrállomás zajait. Megtudhatjuk, milyen hangot a Szojuz dokkolása, az alvókamra fehérzaja, a mosdó használata és a vécé lehúzása.  • Vennék
  • Hírek