Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Laborban készül a 73 millió forintos hamburger

2013.05.13. 10:14

Bizarr gasztronómiai különlegességet, Petri-csészében növesztett marhahúst állítottak elő a maastrichti egyetem munkatársai Mark Post vezetésével. A vékony szelet hamburgerhús egy londoni eseményen fogják megsütni és elfogyasztani. A holland kutatók azt akarják bebizonyítani a világ előtt, hogy ma már mesterségesen elő tudunk állítani húsokat, nem kell ehhez a marhákat kizavarni a legelőre.

Egy 2011-es tanulmány szerint a hús nagyüzemi gyártása sokkal kisebb víz-, termőföld- és energiafogyasztással jár, ráadásul a metánkibocsátás is alacsonyabb, mint amikor hagyományos módon nevelünk fel és vágunk le állatokat. Ez persze csak akkor igaz, ha valóban ipari szinten készül a mesterséges hús, és nemcsak néhány kutató áldozza erre az idejét.

Mark Post laboratóriumában áttetsző műanyag csészékben tárolt rózsaszínű folyadékban növekszik az a több milliárd izomsejt, amiből a végén hamburgert tudnak készíteni. A kutatók olyan őssejteket használnak fel, amelyek képesek bármilyen másfajta sejtté átalakulni. A csupán 140 grammos szelet nagyjából húszezer vékony izomszövetből áll, és gyártási költsége most még igen magas: 250 000 euróba, azaz körülbelül 73 millió forintba került.

A most elkészülő hamburger legfeljebb arra alkalmas, hogy felhívja a figyelmet az új húsgyártási módszerre. Még nagyon sok fejlesztés szükséges ahhoz, hogy a Petri-csészében gyártott hús ára megközelítse a hagyományos marhahúsét, és néhány biztonsági kérdést is tisztázni kell, hogy az emberek ne undorodjanak tőle.