Nándor
3 °C
16 °C

Laborban készül a 73 millió forintos hamburger

2013.05.13. 10:14

Bizarr gasztronómiai különlegességet, Petri-csészében növesztett marhahúst állítottak elő a maastrichti egyetem munkatársai Mark Post vezetésével. A vékony szelet hamburgerhús egy londoni eseményen fogják megsütni és elfogyasztani. A holland kutatók azt akarják bebizonyítani a világ előtt, hogy ma már mesterségesen elő tudunk állítani húsokat, nem kell ehhez a marhákat kizavarni a legelőre.

Egy 2011-es tanulmány szerint a hús nagyüzemi gyártása sokkal kisebb víz-, termőföld- és energiafogyasztással jár, ráadásul a metánkibocsátás is alacsonyabb, mint amikor hagyományos módon nevelünk fel és vágunk le állatokat. Ez persze csak akkor igaz, ha valóban ipari szinten készül a mesterséges hús, és nemcsak néhány kutató áldozza erre az idejét.

Mark Post laboratóriumában áttetsző műanyag csészékben tárolt rózsaszínű folyadékban növekszik az a több milliárd izomsejt, amiből a végén hamburgert tudnak készíteni. A kutatók olyan őssejteket használnak fel, amelyek képesek bármilyen másfajta sejtté átalakulni. A csupán 140 grammos szelet nagyjából húszezer vékony izomszövetből áll, és gyártási költsége most még igen magas: 250 000 euróba, azaz körülbelül 73 millió forintba került.

A most elkészülő hamburger legfeljebb arra alkalmas, hogy felhívja a figyelmet az új húsgyártási módszerre. Még nagyon sok fejlesztés szükséges ahhoz, hogy a Petri-csészében gyártott hús ára megközelítse a hagyományos marhahúsét, és néhány biztonsági kérdést is tisztázni kell, hogy az emberek ne undorodjanak tőle.