Gyula
8 °C
21 °C

Jégmintákat vettek a Mount Everesten

2013.05.21. 17:30

Kínai kutatóknak sikerült az éghajlatváltozás kutatását szolgáló, három jégmintát venniük a Föld legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről. A több mint egy hónapig tartó expedíció a hegy északi gallérját borító keleti Rongbuk gleccser közelében, egy hegyi ösvény melletti jégtakaróba fúrva jutott a szükséges mintához.

A mintaként tárolt jégmagok közül a leghosszabb 142 méter hosszú. Ez leghosszabb, amelyhez valaha is hozzájutottak a hegyen. A mintákat az éghajlat- és környezetváltozás, a globális felmelegedés hatásinak tanulmányozásához fogják felhasználni. A mintákból a stabil izotópokat és a szerves szennyező anyagokat fogják vizsgálni, míg más részüket külföldre küldik tanulmányozásra. A kutatás egy-két évig tart, és ezúttal sokkal részletesebb elemzésre nyílik majd lehetőségük, mint a korábban. Kínai kutatók már az 1990-es és a korai 2000-es évek elején indítottak hasonló célú expedíciókat ugyanerre a helyre.

A kutatócsoport tagjai észlelték a keleti Rongbuk gleccser egyre kiterjedtebb olvadásának jeleit, megfigyelték a felszínén lévő egyes jégtornyok eltűnését. Elmondták azt is, hogy a korábbi alkalmak óta eltelt időszakban a jégtakaró más részein mély repedések keletkeztek.

A Milánói Egyetem kutatóinak közelmúltban publikált adatai szerint a Mount Everest térségében lévő gleccserek tizenhárom százalékkal zsugorodtak az elmúlt ötven évben, és a hóhatár 180 méterrel feljebb került. A következtetésre a térségről és a környező 1148 négyzetkilométernyi Szagarmatha Nemzeti Parkról készített műholdas felvételek és topográfiai térképek elemezésével jutottak a szakemberek.

Tudósok már korábban is arra figyelmeztettek, hogy a himalájai gleccserek néhány évtizeden belül teljesen elolvadhatnak, aszályokat okozva Ázsia jelentős részén. A szakemberek úgy vélik, hogy a hó és a jég csökkenése a Mount Everest térségében az emberi tevékenység által keltett üvegházhatású gázok okozta globális felmelegedés következménye.