Gerzson
4 °C
8 °C

Két új pókszabású fajt találtak Brazíliában

2013.05.23. 17:08

Két új pókszabású fajt fedeztek fel kutatók Brazília északkeleti részén. A vörösesbarna álskorpiók alig néhány milliméteresek, mindkettő faj a rövid szálfarkúak (Schizomidák) közé tartozik. Adalberto Santos, a Minas Gerais Egyetem kutatója és csapata a Plos One című szaklapban mutatta be az állatokat.

A szakértők szerint az új fajok, a Rowlandius potiguar és a Rowlandius ubajara nedves és hűvös mészkőbarlangokban élnek. Míg előbbit eddig Rio Grande do Norte állam húsz barlangjában észlelték, addig utóbbit csak a Caera tartományban lévő Ubajara Nemzeti Park egyik barlangjában. A lelőhelyeken denevérek is élnek, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy az állatok a denevérek ürülékében lévő apró rovarokkal táplálkoznak.

Kizárólag barlangokban bukkantak az új fajok egyedeire, amelyek nem rendelkeznek fényt érzékelő érzékszervvel. A kutatók mégsem abból indulnak ki, hogy az állatok a sötétben töltött élethez alkalmazkodtak. A szemek hiánya a rövid szálfarkúaknál nem különlegesség, csak annak jele, hogy ezek az állatok túlnyomórészt nem a vizuális ingerek alapján tájékozódnak.

Nem zárják ki a szakemberek, hogy az új fajok a barlangon kívül is előfordulnak, ezt azonban csak további kutatások tisztázhatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!