Móric
9 °C
15 °C

A gravitációt a legnehezebb megszokni

2013.05.24. 12:02

Több hónapot az űrben töltött űrhajósok válaszoltak a Google+ Hangouts felhasználóinak a kérdéseire, beszéltek tapasztalataikról a Nemzetközi Űrállomáson. Ketten közülük, Chris Hadfield és Tom Marshburn egy hete tértek vissza, Kevin Ford pedig március 15-én jött vissza a Földre.

Hadfield és Marshburn arról beszélt, hogy milyen nehéz volt először használni a lábukat több mint öt hónapos súlytalanság után. "Mintha egy hatalmas mágnes húzná minden porcikádat a föld felé" – jellemezte a visszatérés utáni napokat Tom Marshburn. Hadfield mindehhez hozzátette: "amikor az űrbe érünk, a testünk azonnal alkalmazkodik a súlytalansághoz, földlakóból űrlakóvá alakítva minket. Amikor visszatérünk, a gravitáció egyáltalán nem tűnik fairnek".

Az űrhajósok meséltek még az ételekről amelyeket úgy jellemeztek, mintha a világ legjobb babaételeit ennék állandóan, mert hiába finomak, nem tudják megőrizni állagukat. Semmi sem fogható egy hatalmas, roppanós szendvicshez, Hadfiled első igazi reggelije is egy ilyen szendvics volt visszatérte után.

Míg Hadfield és Marshburn akklimatizálódik, három űrhajós arra készül, hogy május 28-án a Nemzetközi Űrállomás felé induljanak. Karen Nyberg, a NASA űrhajósa, Luca Parmitano, az Európai Űrügynökségtől és az orosz Fjodor Jurcsikin csatlakozik a három már fent lévő űrhajóshoz.