Valter
15 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Evakuálnak egy északi-sarki kutatóállomást

2013.05.24. 11:16

Evakuálni kell egy jégtáblán sodródó északi-sarki orosz kutatóállomás személyzetét, mivel vészesen olvad a bázis alatti jégpáncél, és repedések keletkeztek a közelében – közölte a természeti erőforrások minisztériuma.

A BBC orosz nyelvű adása szerint az SZP-40 (Szevernij Poljusz-40) kutatóállomáson jelenleg 16-an tartózkodnak. Szergej Donszkoj tárcavezető csütörtöki utasítása értelmében három napon belül ki kell őket menekíteni a Kanada gazdasági övezete közelében sodródó jégtábláról. A Jamal atomjégtörőt küldik értük.

ENSZ-szakértők szerint a tavalyi év volt az egyik legmelegebb a térségben azóta, hogy megfigyeléseket végeznek, és rekordgyorsasággal olvadt az északi-sarki jégsapka. Az orosz természeti erőforrások minisztériuma közleményében úgy fogalmazott, hogy rendellenes ökológiai folyamatok zajlanak, amelyek veszélybe sodorják az SZP-40 kutatóállomás munkáját és a kutatók életét.

Az SZP-40 tavaly októberben kezdte meg működését, felváltva egy másik kutatócsoportot, amely két éven át sodródott az Északi-sark térségében. A tudósok környezetvédelmi méréseket végeztek, figyelték a hótakaró vastagságának alakulását és a hőmérsékletváltozásokat, illetve vizsgálták az óceán vizét is.

Az SZP-40 kutatócsoportja az evakuálás után feltehetően a Szevernaja Zemlja szigetcsoporthoz tartozó Bolsevik-szigeten folytatja a munkát.