Új madárfaj bukkant fel Magyarországon

2013.05.27. 16:12

Madártani szenzáció helyszíne volt a Hortobágyi-halastavon működő Hortobágyi Vonuláskutató Állomás 2013. május 27-én. A CES madárgyűrűzési programban a tavaszi madárállomány monitorozását végezték el a szakemberek az állomás területén felállított függönyhálók segítségével. A délelőtti órákban egy kis geze (Iduna caligata, korábbi nevén Hippolais caligata) akadt a hálóba.

A kis geze Európában csak Oroszország területén, illetve újabban Finnországban fészkel. A költőterülete Közép-Ázsiában van, Kazahsztán, Nyugat-Kína és Szibéria középső- és déli területére terjed ki. Telelőterülete az indiai szubkontinensen található. A madár a nyílt területek közé beékelődő bozótosok lakója, a rekettyés és törpefüzes élőhelyeket kedveli.

A madárfaj állománya stabil, elterjedési területe nyugat-északnyugat felé terjeszkedik, ennek kapcsán 2000 óta Finnország déli felén több helyen is észlelték fészkelését. Azóta nagyjából 20-30 pár fészkeléséről tudnak. Európa középső és nyugati részére ritkán látogat.

A Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson befogott és meggyűrűzött példány egy elkóborolt egyed, amely talán előző évben kikelt fiatal madár lehet. Egyes fiatal példányokra jellemző, hogy nem a megszokott, Ázsiát keresztülszelő vonulási útvonalon, hanem arról letérve, más úton próbálnak eljutni a telelőhelyek felé. Ez a kis geze talán a tavaszi vonulása során éppen próbált visszajutni az északkelet-európai költőterülete felé, amikor a szakemberek befogták.

A madár meghatározása nem egyszerű feladat. Jellegzetességei inkább csak az avatott szemek számára láthatóak. Érdekességképpen említhető, hogy a madár lábujjai sötétbarnák, míg a láb többi része világosabb, barna színezetű. Erre utal madár angol neve: Booted Warbler azaz a Csizmás jelző.  • Hírek
  • Babaváró hitel