Sikerrel csatlakozott a Szojuz és az űrállomás

MTI/Index
2013.05.29. 08:19

Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) szerda hajnalban a Szojuz TMA-09M típusú orosz űrhajó, fedélzetén háromtagú nemzetközi űrexpedícióval.

Az űrhajó automata üzemmódban dokkolt 5 óra és 39 perccel az után, hogy felbocsátották a kazahsztáni Bajkonurból.

Az ISS történetében ez a második eset, hogy egy űrhajó úgynevezett gyors megközelítéssel érte el a Föld körül keringő ISS-t, miután négyszer megkerülte a bolygónkat. A rövidített űrutazást először márciusban alkalmazták a Szojuz TMA-08M űrhajóval. Korábban két nap telt el a felbocsátás és a dokkolás között.

A gyors, kevesebb, mint hatórás megközelítés legfőbb előnye egyrészt az, hogy az űrhajósok szervezete ilyen rövid idő alatt még nem érzékeli a súlytalanság állapotát, mivel csak öt óra elteltével kezd átállni. Másik előnye azt, hogy gyorsabban lehet eljuttatni az ISS-re a romlékony biológiai anyagokat. Az űrhajósok azonban főleg azért ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz, mert így nem kell két napig a Szojuz szűkös belsejében rostokolniuk.

A űrhajó Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai űrhajóst szállítja az ISS-re. A dokkolás után két órával nyitják meg a zsilipeket, és az három űrhajós csatlakozik az ISS-en szolgálatot teljesítő amerikai Christopher Cassidy, valamint az orosz Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov alkotta legénységhez.

Jurcsihin, Parmitano és Nyberg a több mint négy hónapos küldetés során sűrű programot teljesít. Az űrhajósok a tervek szerint hat alkalommal lépnek ki az űrbe, és a Cygnus magán-teherűrhajón kívül a Progressz-M orosz, valamint az Albert Einsteinről elnevezett ATV-4-es európai automata teherűrhajót is fogadják majd.

Karen Nyberg amerikai mérnök-űrhajósnő több tucat tudományos kísérletet fog elvégezni. Azt is vizsgálni fogja, hogyan változik az emberi látás és a látószervek állapota a hosszú űrrepülés idején.

A most felbocsátott Szojuz egészen novemberig az űrállomáson marad. Az addig eltelt időben vészhelyzetekben alkalmazható menekülőjárműként használják, a küldetés végén pedig ugyanaz a három űrhajós tér majd vissza vele a Földre, akit most felvitt az űrbe.  • Hírek
  • Árfolyam