Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Szaharai homokot hozott szerdán az eső

2013.05.30. 08:43

Az Időkép.hu olvasói küldték azokat a képeket, amiken jól látszik, hogy a szerda késő este lehulló eső ha aranyat nem is ért, azért egy kis különlegességet hozott magával.

Ahogy azt a civil időjárási portál szakértői megírták, a főleg az autókon, leginkább a szélvédő felületén látható, cseppekbe összeálló, porszerű szennyeződést okozó elszíneződés a szaharai eredetű homok miatt van.

comparison-OD550 DUST--loop-.gif
Fotó: Időkép

„A Szaharából a légkörbe került homok a dél felől érkező áramlatokkal Közép-Európa térségébe jutott, ugyanakkor ez a légtömeg nedves levegőt is szállít, így a homok a nedvességgel keveredve csapadék formájában kihull, így a felszínre, illetve a tárgyakra lerakódik” – szól a meglepően egyszerű magyarázat.

Mivel az éjszaka sok helyütt volt eső, főleg „zivatarral kísért záporok formájában”, ezért szinte mindenhol előfordulhat, hogy úgy néz ki az autó reggel, ahogy az Időkép Balkányban élő olvasója találta a sajátját.

942977 535391493185492 1779083051 n
Fotó: K. József, Balkány / Időkép

Hasonló eset tavaly is volt, akkor Varga György, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének munkatársa elmondta, hogy amikor szaharai por van felettünk a légkörben, érdemes óvatosabban bánni a „ha majd piros hó esik” kijelentésekkel, mert érdekes optikai jelenségek is előfordulhatnak. Idén megint igaza lett a szakembernek, de a szaharai por nemcsak hozzánk jut el. Szintén tavaly történt, hogy a Nemzetközi Űrállomás legénysége az űrből fotózta le, ahogy a légkörbe jutott sivatagi por egy jól látható sávja Észak-Amerika felé tart.