Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Már majdnem kész a 3D-s Mars-térkép

2013.05.31. 17:19

Kanyonok, lávafolyamok és völgyek: csaknem teljesen kész a Mars háromdimenziós képe, amely a Mars Express európai űrszonda szorgos munkájának a gyümölcse.

Az eszköz tíz éve, 2003. június 2-án kezdte meg küldetését, a rászerelt sztereókamerával a fedélzetén azóta csaknem 12 ezerszer kerülte meg a bolygót. A kamera által készített felvételeket a német légi- és űrhajózási hivatal tudósai egyfajta kirakósként illesztik össze, így jön létre a Mars átfogó térképe: 145 millió négyzetkilométernyi marsi felületből 97 millióról már rendkívül jó felbontású képek állnak rendelkezésre.

A fotók olyan élethűen tükrözik a Mars topográfiáját, hogy akár végig is lehetne sétálni rajtuk. A kamera kilenc fényérzékeny detektorral, kilenc különböző szögből pásztázza a felszínt, az adatokat digitális domborzati modellekké és háromdimenziós képekké alakítják át.

Ezeknek a képeknek köszönhetik a tudósok a felfedezést, miszerint régen víz volt a Mars felszínén. Manapság a bolygó száraz, poros és nincs rajta élet. A Mars Express munkája eredetileg egy marsi évig - 12 földi évig - tartott volna, az Európai Űrügynökség (ESA) azonban meghosszabbította a küldetést, a szonda így 2014 végéig még biztosan a vörös bolygó körül fog keringeni.