Megtalálhatták a legősibb madarat

2013.05.31. 13:11

Egy Kínában talált dinoszaurusz oldhatja meg a rejtélyt, hogyan fejlődtek ki a madarak. A nemrég megtalált madarat Aurornis xuinak nevezték, az aurora a latin hajnal, az ornis a görög madár, a xui pedig a megtalálót, Xu Xinget jelöli a névben.

923 10151600150899641 1390992111 n
Fotó: Masato Hatori

A dinoszaurusz nagyjából 150 millió évvel ezelőtt élhetett, a jura korszak közepe-vége felé. Nagyjából 51 centiméter lehetett a hossza, fogai voltak, amelyekkel feltehetően rovarokat evett.

Az állatnak négy szárnya lehetett, kettő a karjai helyén, kettő a lábai mentén. Ezekkel a szárnyakkal még nem tudott igazából repülni, inkább siklott velük. A megtalált felnőtt példány különösen jó állapotban van.

Egy korábban talált fosszíliát, a 150 millió évvel ezelőtt élt Archaeopteryxet gondolták eddig a legkorábbi primitív madárnak. Pascal Godefroit, a Royal Belgian Institute of Natural Sciences kutatója szerint azonban a most felfedezett dinoszaurusz megkérdőjelezi ezt, valószínűleg korábbi, mint az Archaeopteryx.

A kutatóknak még nem sikerült meghatározni Aurornis xui pontos helyét a dinoszauruszok családfáján. A felfedezés azt mutatja, mennyire hasonlóak voltak a dinoszauruszok egyes csoportjai egymáshoz, például a dromaeosauridák és a troodontidák. Mindkét csoport a therapodák családjához tartozott, vagyis apró, két lábon járó húsevők voltak.  • Tippek
  • Hírek