Fülkagylót növesztettek svájci kutatók

2013.06.04. 19:05

Baktériumok segítségével növesztettek az eredetihez mind látványában, mind érzetében tökéletesen hasonló fülkagylót svájci és svéd kutatók. Műanyag implantátumok korábban is rendelkezésre álltak, ám ezek vagy túl kemények, vagy túl lágyak, és gyakran vezetnek szövődményekhez. Kathryn Stock, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola munkatársa és kutatócsoportja valódi bordaporcból laboratóriumi körülmények között természethű fülkagylót növesztett - jelentette be a főiskola.

A porcból először kialakították az új fül alapját, majd beültették a bőr alá. Miután a test kötőszövettel körülvette, egy újabb műtéttel eltávolították. Az új kagyló váza nanocellulóz lesz. Ezt az anyagot bizonyos baktériumok védőburok gyanánt termelik. A tudósok mechanikai tesztekkel bizonyították, hogy az anyag szilárdsága a természetes fülporcéhoz hasonló, és természethű formára lehet alakítani - tudósított a tudományos sikerről a Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials szakfolyóirat.

A nanocellulóz előnye, hogy szilárdságát a célnak megfelelően tudjuk befolyásolni - magyarázta Stock. Ráadásul az emberi szervezet is jól tűri. Az eljárással a szakemberek szerint más hasonló szervek, például a térdízület porca is létrehozható.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás