Így néz ki az Antarktisz hó nélkül

2013.06.05. 12:13

Három, az Antarktisz hó- és jégtakaróját folyamatosan figyelő projekt eredményeit összegezve a NASA és a British Antarctic Survey szakembergárdája készített egy számítógépes animációt, amin az látszik, hogy festene a Déli-sark sziklás alapja, ha egyszer az összes hó elolvadna a környéken.

Az animáció elkészítésének célja azonban nem csupán az volt, hogy lássuk, mennyire marsbéli táj is valójában a lecsupaszított Antarktisz. A környék domborzati viszonyairól, illetve a helyenként akár három kilométer vastag jégtakaróról pont azért kell minél többet tudni, hogy jobban megértsük az amúgy folyamatosan mozgó, áramló és változó jég- és hóréteg viselkedését, és azt, hogy pontosan milyen hatással lehetnek a felgyorsult folyamatok a tengerszint emelkedésére.

Így festene az Antarktisz, ha elolvadna a hó

A Bedmap 2 nevű, az alapkőzet domborzatát minden eddiginél részletesebben bemutató térkép nem minden előzmény nélküli. Ahogy az elnevezésből sejteni lehet, létezett már egy Bedmap 1 is, ám az új változathoz 25 millió földi, légi és műholdas mérést végeztek el a szakemberek az elmúlt két évtizedben. A dologhoz sokat hozzátettek a NASA ICESat és IceBridge missziói, amikkel az elmúlt hét évben lézeres és műholdas technológiával figyelték többek közt a felszíni mozgásokat, illetve a jégvastagság változását is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét