Fogak árulkodnak a korai ember étrendjéről

2013.06.05. 15:05

Egy új tanulmány szerint az ember Afrikában élő ősei nagyjából 3,4 millió éve kezdte el fűfélékkel és fűszerű növényekkel bővíteni az étrendjét a korábban fogyasztott levelek és gyümölcsök mellett. A Utahi Egyetem geokémikusaként dolgozó Thure Cerling és egy nemzetközi kutatócsoport szerint cáfolható az a korábbi elmélet, amely szerint az emberek akkoriban ugyanazt ették, mint az erdőkben élő főemlősök.

A vizsgálat során a kutatók az emberelődök és emberszabású majmok fogzománcát elemezve kimutatták, hogy az évmilliókkal ezelőtt élt emberek szerethették a fű- és sásféléket, valamint más fűszerű növényeket is. Cerling szerint ez a táplálék olyan lehetett számukra, mint egy új étterem megnyitása, aminek köszönhetően nem kellett többé a régi fogásokat enniük.

Cerling ugyanakkor megjegyezte, hogy az étrendváltozás miatt az emberek ezután már nem függtek annyira az erdőtől, mint első számú táplálékforrástól, ezért lehetővé vált számukra, hogy új élőhelyeket fedezzenek föl. Azt nem sikerült bizonyítani, hogy az ősemberek kizárólag növényevők voltak-e, vagy hússal is színesítették étrendjüket. Egyes tanulmányok szerint a korai ember 2,5 millió évvel ezelőtt kóstolt bele a húsevésbe, és nagyjából 500 ezer éve kezdett vadászni.  • Hírek
  • Hírek